Salam uols…J
Sejak Mak Cik cleaner kat ofis Asiah ni jual pisang, Asiah kerap beli pisang dengan dia &
buat cekodok pisang . Sampai Cik Abe Asiah yang tak bape suke dengan cekodok
pisang pun dah jatuh cinta dengan cekodok pisang, ahaks J
Kalau tak, dia just makan setakat seketul dua
jerk. Dia lebih suka makan
cekodok cicah sambal sardin@sambal tumis jerk.
Anak2
Asiah memang hantu pisang. Kadang tu kalau mood xde lagi nak masak cekodok pisang
tapi pisangnye dah ranum sangat dah, asiah kopek dulu pisang tu & letak
dalam tuppaware & simpan kat dalam peti ais. Kalau kakak nampak mst dia
bising menanya mana cekodok pisang ibu kata nak masak cekodok pisang…hehe,
tak sabar nak makan cekodok pisang air tangan ibu dia kan kakak ni, nampak tak??betapa hantunye dia ngan pisang?hehe
Senang je
masak cekodok pisang ni uols. Asiah selalu masak cekodok ni guna pisang berangan. Cekodoknya rase lemak2 manis gitu & kalernya tak hitam. Kalau tanya resepinya, Asiah main
agak2 je semua. Tapi 1st thing, pisang tu lenyek ngan
gula dulu. Jangan letak gula banyak sangat just nice jerk. Bila pisang tu dah
hancur masukkan tepung, ibu penaik & garam sikit. Agak2 tak cair &
xpekat ok la tu. Jangan cair sangat nnt cekodok tu serap minyak jerk. Jadilah
cekodok minyak plak, bukan cekodok pisang…haha
Time goreng cekodok tu
guna api sederhana jerk tau sebab cekodok pisang ni mudah rentung sikit berbanding dengan cekodok biasa. Bagi Asiah la. Pastikan korang alas cekodok tu ngan tisu towel coz biase la cekodok pisang ni oily sikit.
Ok la dah masak & boleh makan daaaa.
Ok la dah masak & boleh makan daaaa.
Kalau korang free nnt bleh la cuba masak cekodok pisang ni ye utk org tersayang .
Selamat mencube…byeJ
Cekodok yang tak bualat, Asiah cedok guna sudu bukan guna tangan.
Tak pandai buat bulat2 guna tangan tu. Yang penting sodapppp...(",)
Tak pandai buat bulat2 guna tangan tu. Yang penting sodapppp...(",)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan