Salam & hai
uols J
Hari ni Asiah
nak kongsikan resepi Kek Karamel Coklat Moist dengan korang walaupun kejadian
tak berapa nak cantik J
KARAMEL
Masukkan 2 sudu
besar gula dalam Loyang & masak dengan api perlahan sehingga bertukar
menjadi warna perang. Sejukkkan.
PUDING
6 biji telor
saiz A
1 cawan susu
pekat
1 cawan susu
cair
1 sudu besar
tepung jagung (bancuh dgn air dulu)
1 tutup esen vanilla
Cara :
-Campur semua
bahan & blender sekejap xperlu lama.
-Masukkan
bahan yang diblender tadi di dalam Loyang yang berisi KARAMEL
-Kukus selama
20 minit.
KEK COKLAT MOIST
1 cawan
serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu
pekat
1 cawan susu
cair
1 cawan
minyak
3 biji telur
1 ½ cawan
tepung gandum
2 sudu the baking
powder
1 sudu teh
soda bikarbonat
1 tutup esen
vanilla
Cara:-
-Satukan
semua bahan & masak atas api perlahan. Kacau sebati & tak perlu
sehingga mendidih. Dah sebati (gula dah larut) pun dah ok.
- Sejukkan
sekejap
-Pukul 3 biji
telur hingga kembang & masukkan bahan coklat yg dimasak tadi, kacau sebati
- Masukkan
tpg gandum, soda bikarbonat, baking powder & esen vanilla.
- Kacau sebati & masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi puding tadi & kukus selama 45 minit@hingga masak(cck ngan lidi dah xmelekat)
- sejukkan dalam 20 minit@jangan terbalikkan masa panas nnt karamel pecah.
- Bila dah sejuk, bolehlah masukkan ke dalam peti sejuk
-Sedap dimakan semasa sejuk.
- Kacau sebati & masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi puding tadi & kukus selama 45 minit@hingga masak(cck ngan lidi dah xmelekat)
- sejukkan dalam 20 minit@jangan terbalikkan masa panas nnt karamel pecah.
- Bila dah sejuk, bolehlah masukkan ke dalam peti sejuk
-Sedap dimakan semasa sejuk.
1 ulasan:
yumms..nmpk sedapp..cara buat pom simple je
Catat Ulasan