26 Ogos 2011

:: Salam Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin ::

Salam...
Tinggal beberapa hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita...:(
Syawal akan menjelma
Selamat datang Syawal yang mulia...
Dikesempatan ini saya menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf
jika ade tersalah kata, tersalah bicara...
Coretan saya ade mengguris hati korang ke ...kosong2 yea..

sumber : Google

Terima kasih tidak terperi
atas budimu duhai pembaca
Ambil kesempatan ucapan diri
selamat hari raya pada semua

Semoga kalian semua berbahagia di hari lebaran yang bakal menjelma.
Jangan lupa pada yang tiade...
Ziarahilah pusaranya....sedekahkan alfatihah untuknya...

Kepada yang baru nak bertolak balik kampung, hati2 di jalan raya...
biar lambat, asal selamat...tak lari gunung dikejar...
 ingatlah orang tersayang...keluarga yg menunggu kepulangan korang...;)

Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin
dari saya sekeluarga...:)

20 Ogos 2011

:: Tiada lagi...::

Salam...korang watpe tu???..
mesti tengah dok relax2 pas berbuka tadi yea...;)
Ape cite korang raye tahun nie??...raye kat mane???...
Banyak plak soalan aku erk...
Jangan gaduh berebut nak balik umah mak sendr dah ler (bg yg dah berkuarga)

Tahun ni aku beraya kat kampung mertua...kali kedua beraya kat sane sepanjang 3 tahun lbh kiteorang kawen...
Tapi tahun ni mungkin kurang seronok sikit kot..
Orang yang selalu sibuk membuat persiapan raya telah dipanggil ILAHI Januari lepas...
Memang terasa kehilangannya dalam sibuk membuat persiapan raya nie...
Dialah yg menyediakan kuih raya, langsir baru...masak juadah di pagi raya...orang kate dari A-Zlah dia yg sediakan...
aku cume tlg sikit2 jer..setiap tahun arwah mesti amik upah wat kuih raya..
Jadi tak payah beli dah, bos dia akan bagi free jer..
Tahun ni mertua aku sorang kn wat sume tu...minta2lah mertua aku tu kuat semangat...

Cepat betul ko pergi ye kak..Allah lebih menyayangi ko...Semoga  ko aman DISANA...
Kiteorang selalu rindukan ko...hanya doa yang mampu aku panjatkan kepada ko kak...
Tiada lagi gelak tawa ko kak...tak tahu la camne Hari Raya nanti...
arap semuanya tabah menerima ketentuan ILAHI...

18 Ogos 2011

:: Nurfaiqah Dayana 3 Years Old ::




Salam Ramadhan ...
hari ni dah 18 hari umat Islam menjalani ibadah puasa..Tinggal lebih kurang dua minggu je lagi untuk menyambut hari yang mulia...Hari Raya Aidilfitri...:)
Dah buat persiapan raye ker???...Alhamdulillah kiteorang dah setel wat persiapan raye, tinggal bab kuih-muih tuk raye je belum.

Eh, lupa plak nak cite pasal gambar kat bawah ni..dok cite pasal hari raya plak...sowi terlupe, 
tengah eksaited nak raye.*ade plak terlupe*
Hehe..
tanggal 13 Ogos 2011 yang lalu, genapla umur my doter bam2 ni 3tahun...tahun nie besday dia jatuh pada bulan Ramadhan, so tak dapat la nak wat makan2...kiteorang amik keputusan beli kek je tuk dia...
untuk bagi dia tahu yang dah tibe besday dia...dia pun dah paham ape itu hari jadi.
Siap nyanyi2 agi, tak sabar2 nak tiup lilin...


Kesian anak ibu kan....
ibu tak wat makan2 tuk besday kakak(dia bahasakan dr dia kakak wlpun blm ade adik)..
Lain kali ye sayang...insyallah kite wat raye nnt kat umah nenek yea...
Sambut samer2 ngan abg am, kakak nina ...
Dah umo 3 tahun ni bleh tahan rajuknye..tak kene sikit merajuk...sabar je la..
Banyak mulut plak tu, tanya itu ini..satu agi kelakar...ade jer yang membuatkan kite gelak kat dia..
Alhamdulillah, skang dah pandai pegi tandas sendiri, tak payah pakai pampers lagi dah...
Tapi time tido malam still pakai lagi...takut ade je kejadian 'banjir' waktu malam...:)

Sempena ulangtahun kakak yg ke-3 nie...ibu ngan baba doakan semoga :
- Allah beri kesihatan yang berpanjangan untuk kakak
- menjadi anak yang mendengar kata
- cepat belajar
- Hormat orang tua 

Banyak lagi perkara yang baik2 aje ibu ngan baba doakan untuk kakak tau.
Kakak kan dah besar..tapi ibu ngan baba tak dapat lagi nak hadiahkan kakak seorang adik untuk jadi peneman kakak, utk main same2 ngan kakak..
 Kakak doakan yea spy kakak cepat dapat adik... *tsssk*

Kadang tu kesian gak tengok dia main sorang2 jer..budak2 sebelum umo 6 tahun ni dia banyak cakap sorang2 @ berkhayal yang dia bercakap ngan kawan dia..mcm ade ramai kawan je walaupun dia main sorang...dia berimaginasi.
Kakak pun camtu gak la, bising je mulut dia kalau bermain tu, cam ader ramai kawan.
Orang lain umo 3tahun dah ade adik dah...tapi kakak blm ade lagi...hehe...
Belum ade rezeki lagi kan kakak...:)

Sebagai seorang ibu, banyak betul cabaran utk membesarkan anak...mase bersama anak2 adalah sangat penting, lebih2 lagi time anak2 kite tengah membesar, yang sangat perlukan perhatian kite 24/7...lagi2 bg ibu yang berkerjaya...mase sangat pack kan ibu2...
hari minggu je la waktu untuk melayan karenah anak2 kite ngan lebih sikit.Kalau tak kejap je dah malam, tdo n bangun pg keje..balik kul 5...sampai umah??...kdg cepat, kdg lewat kan..
harap anak2 kite cukuplah dengan kasih sayang yang kite curahkan kepada mereka ...;)


15 Ogos 2011

:: Ada apa dengan lagu.. ::

Inilah lagu raya feberet time mude2 dulu..
sekarang pon minat lagi..cume kemanisan lagu ni dah tak ade..
lagu kenangan la kononnya...

Sayang..
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah

Termenung ku sendiri

Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya

Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga


Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon

Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

Pulanglah kepangkuan ku oh… sayang

Ku menunggu mu di hari raya




 
~ Pulanglah by Aishah ~

Aidilfitrilah bermula segalanya..
namun itu semua hanya tinggal kenangan
sebuah Kenangan yang indah utk dikenang
sukar utk dlupakan...
Sekarang semua sedang berbahagia
bersama insan yang berjaya menakluki hati sanubari
yang sentiasa bertakhta dihati 
suami/isteri yang dicintai...disayangi..
melayari bahtera yang baru dibina..
semoga bahagia hingga ke akhir usia...amin.



12 Ogos 2011

:: 12 Ramadhan ::

Salam Ramadhan buat korang sume...
ape crite hari ni??..
hehe.....
mesti dok cite nak wat biskut pe weekend ni kan..

Rase cam lame dah tak update blog i yang 'cenonet' nie...
tak sempat nak berbelog...
baru hari nie ade luang ckit...huhu

hari ni genaplah 12 hari Umat Islam menjalani ibadah puasa...
maybe dah ade ibu2...kakak2 yang dah start nak wat biskut raya kan??...
korang wat biskut aper tahun nie???...
macam banyak dah beli bahan2 tu...mesti banyak la resepinye tu
@just wat kuih yang paling FEMES kat Malaysia ni...kuih ape tu??
kuih tunjuk la apelagi..hehe
memasing kerjakan tak sempat nak baking biskut..

Raye tahun ni ajatnye nak wat CORNFLAKE MADU,MINI POPIA dan KEK jer...
yang lain2 tu beli jew..:)
bahan2 dah beli dah..tinggal buat jew
bila nak wat tu???....hehe,
insyaallah kalau takde aral melintang...weekend ni nak wat mini popia...:)
setiap kali raye mesti ade juadah nie...
tak lengkap raya kalu popia ni tak de...
kemain agi tu..

sumber : Google image


Bila cite bab biskut raya nie...
teringat plak time dulu2...
bakar kek pun tak gune ketuhar, just gune bekas yang nak kuih "bekeng'' je...
pukul telur sampai lenguh tangan2..
nak bg telur tu kembang n gebu...
tapi berbaloi la...tiap kali wat mesti licin punyer...
tinggal serdak2 jew.. 
mesti korang pun ader cite gak kannn...;)

10 Ogos 2011

:: Wordless Wenesday 10 Ogos 2011 ::

sumber : Wallcoo.net

3 Ogos 2011

:: Wordless Wednesday 03 Ogos 2011 ::

sumber : Wallcoo.net