30 Disember 2012

:: Cekodok Sardin ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Weekend minggu ni aku tak pegi mana2 just dok umah jerk. Semalam sibuk ngan BBQ...tapi tak sempat nak suh cik hubby amik pic.dia amik pic.geng2 dia jerk
aku plak dok 'kelek' si tecik ni...tu pasal tk sempat nk snap.pic
disebabkan maj.BBQ tu habis lewat
 so,...aku masak cekodok bawang + sambal sardin jerk hari ni
makanlah cekodok tu la dari pagi sampai malam
itulah saje menu aku hari ni...hik2,
dahsyat tak aku
rajin betul kan...
takpe, sekali sekala
menu ni feberet cik hubby aku sebenarnya
MIL cekodok style....('',)
tu pasal 1/2 besen pun dia leh ngadap sorang jerk...


23 Disember 2012

Tenggiri sweet sour



salam uols...

Watpe tu hujung minggu ni?tak keluar jalan2 ke?
Aku plak dok umah je hujung minggu ni...masak,makan,kemas umah...:)
Hari ni aku masak ikan tenggiri sweet sour,1st time aku masak ikan tenggiri sweet sour ni...tu pun amik resepi kat internet...(",)
Nasibla jadi....bak kate my hubby "bole la,cubaan pertamakan..."


mentang2lah skg ni aku jrg2 masak cz ade si tecik tu, en.hubby oulun habis hari minggu suh masak menu kegemaran dia la...smlm aku ,sak ns kerabu...ape2 pun...inilah manisnya bergelar isteri n ibu...seronok bl org kesayangan kite suke ape yg kita masak....(",)



21 Disember 2012

:: Sheikh Mishary Rashid Alafasy ::



Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)


Korang kenal tak Sheikh Mishary Rashid Alafasy ni?
Meh sini aku ceritakan kat korang siapakah gerangannya Sheikh ni ye...(",)
  •  Dilahirkan di Kuwait 5/9/1976
  • seorang Qari dan penyanyi nasyid
  •  Imam dari Masjid Al-Kabir di Bandar Kuwait, Kuwait
  •  Memimpin Solat Sunat Tarawih pd Ramadhan setiap tahun
  • Mengaji di Kolej Quran dan Pengajian Islam di Universiti Islam Madinah dan khusus dalam sepuluh pembacaan dan terjemahan Quran
  • Bacaan beliau dapat didengari di YouTube atau MukminTV.
  • Pada tarikh 25 Oktober 2008, Sheikh Mishari dianugerahkan "Arab Creativity Oscar" yang pertama oleh Arab Creativity Union di Mesir.
  • Terdapat dua Saluran Angkasa untuk Syeikh Mishari. Yang pertama adalah Alafasy TV dan saluran lain yang lebih baru, Alafasy Q 
  • Beliau sudah berkahwin, mempunyai dua puteri dan satu putera
  • Beliau digelar dengan gelaran "Abu Norah".  
Aku pun baru kenal jerk...sebelum ni just dengar suara dia baca ayat2 suci al-Quran jerk
Suaranya...masyallah merdunya...
bila dengar dia baca ayat suci al-Quran@nasyid...sangat2la merdu
Allah je tahu betapa syahdunya bacaanya...bagi pendengaran aku la...arap2 korang pun sama...kalau korang nak dengar suara merdunya itu boleh la ke laman webnya ye alafasy.me


sumber dr sini

28 November 2012

:: Sushi ::


Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Kalo korang perasan sejak akhir2 ni aku asyik dok post pasal makanan jerk
 kat blog aku ni...hihi
ade yang perasan ke??(camla blog aku ni ade peminat setia kan)
kali ni pun aku post pasal makanan lagi...jangan marah ye...:)

minggu lepas aku balik umah mak  mertua kat Selangor
so, time nak balik Pahang aku singgah la jap kat Aeon Rawang
nak cari sushi...hik2
baru jerk aku pandai makan sushi ni
sushi murah jerk
sushi yg dalam packet tu
aku makan pun yang biase2 jerk...yg ade ikan salmon/udang mentah tu
 aku tak leh makan
tak masuk tekak(tekak orang melayu la katakan)
yang mentah2 tu aku tak makan
kiteorang suka cube makanan baru
yang penting HALAL 


California Inari Set


Fiqa punya sushi

Fiqa pun dah pandai makan sushi ko
cam tak percaya je aku...hihi
tapi dia makan yang ade isi ketam kat atas tu jerk 
yang lain lum pandai lagi
1st time aku bg dia makan, ingatkan dia tak nak
upenya 3ketul dia ngap sorang jerk








26 November 2012

:: Crispy Popiah ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Sejak pertama kali aku makan Crispy Popiah ni kat East Cost Mall,Kuantan
aku dah jatuh cinta ko...
rangup inti kat dalam popiah ni
kebetulan plak hari tu aku makan panas2...lagi la sedap
2roll untuk aku sorang jerk...hehe
kalu dulu beli 2roll dah cukup..tapi sekarang, beli 4roll ko
4roll RM11
setiap kali pegi Kuantan mesti cari popiah ni...:)

20 November 2012

:: The Art of MinaSmoke ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Aku dah jatuh cinta dengan hasil lukisan Cherifa  (MinaSmoke ) ni...
Asalnye aku dok menggoogle cari diari cute untuk tahun depan
terjumpa plak diari hasil lukisan MinaSmoke ni
cantik ko....tak pernah jumpe secantik ni...(",)
tapi sayang, luar negara punya...camne aku nak beli
tak pernah guna PAYPAL
pembayarannya cuma menggunakan PAYPAL sahaja...huhu
selain diari, banyak lagi keluaran MinaSmoke ni...ada notebook, pocket mirror, address book, bookmark, postcard, fabric brooch, tea caddy, badge, etc
kalau korang nak tengok koleksi hasil kerja Cherifa ni..
korang boleh la terjah ke blog dia
www.minasmoke.com
dia jual online kat SINI 
semuanya cute2 ko...kalau kedainya ada kat Malaysia
alangkah bestnya...
tapi kedainya jauh nun di Perancis...huhu



 p/s : sumber gambar dari blog Minasmoke

17 November 2012

:: Durian Crepe::


Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Sekarangkan orang tengah dok cerite pasal menda alah ni kan kat blog2 & Facebook....so, aku pun terpikat jugak la dengan kegebuan Durian Crepe ni. Dulu aku pernah tengok dah kat google, tapi mase tu orang panggil Durian Crepe ni dgn nama Durian Pillow...rupenya nama lain tapi mendenya sama...hihi
Nak jadikan cerita, minggu lepas my hubby ajak pegi KL nak tengok kereta, apelagi....sambil menyelam, minum air lah....aku ajak dia pegi Sumptuous Desserts jap kat IKANO cari Durian Crepe ni....jauh tu pencarian aku...alhamdulillah, dapatlah aku merasa Durian Crepe ni ko...
rasanya creamy...lemak2 gitu...kulit kat luar tu nipis sangat...cair dalam mulut...(",)



Aku beli 2bekas...satu RM10(12ketul)...puashati datang jauh2 kan...hehe
Pas beli Durian Crepe ni aku makan kat Uncle Lim Kopitiam tu, Aira plak meragam...
so kene gilir2 makan la dengan encik hubby... aku tawaf la kat situ jap wat jalan Aira...dalam dok tawaf tu, aku terjumpa Macaron la plak kat kedai  
Chocolat World...manisan yang dah lama aku cari...hik2...apelagi, terus aku beli ko
Rambang mata aku dibuatnya...nak pilih yang mana satu...warna warni sangat ...tengok semua cam sedap jerk...last2, aku amik tiga jerk...Hazelnut,Orange & satu lagi tu aku lupe plak rase ape...warna purple
wat rasa je kan...nanti nak makan datang lagi kat sini...dah tau tempat katne nak cari Macaron kan...senangla....:)
GPS kan dah ade...encik hubby aku beli GPS senang nak pegi jalan2 pas ni...tibe2 cerita pasal GPS plak...ahaks 

So, sesape yang dok mengidam nak makan Durian Crepe ni leh la cari kat Sumptuous Dessert yea...byk cawangannya...kat Mid Valley pun ade...:)

10 November 2012

:: Makan2 kat Kenny Rogers Roasters ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Minggu lepas kan anniversary kiteorang..
so, my hubby ajak makan2 kat Kenny Rogers Roasters(KRR)
Sebenarnya aku tak bape nak makan sangat coz baru jerk bulan lepas makan kat sini
Fiqa la yang excited nak makan kat sini...suke sangat dia makan nasi ngan hotdog tu
so, ini je la menu yg weols order  & jom layan gambar kiteorang....(",)



Ni time Fiqa kecik...suke sangat makan kat KRR ni


gambar bln lepas

8 November 2012

:: Murtabak Paling Best kat Bdr Jengka ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)


Inilah murtabak yang paling best
 kat Bandar Tun Abdul Razak Jengka,Pahang 
yang aku pernah rasa... RM3.50 satu
ade murtabak daging,ayam & roti john pun ade jual gak kat kedai ni
Kat dalam tu dia letak kentang & daging cincang(kalu murtabak daging),
bawang...
itu jerk yang aku tau, bahan2 lain2 tu aku tak tau...hihi
Aku selalu beli murtabak daging jerk..dia letak daging banyak kat dalm tu...
meriah dengan daging ko...cicah dengan kuah bawang@kari
tapi, aku suka makan gitu jerk...
murtabak ni ade jual kat Pasar Tani
Selasa & Khamis...kat Pasar Malam plak setiap hari sabtu
hihi..promote la  plak..;)
 

7 November 2012

:: Nur Aira Sufiya | 4 bulan sudaaa ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)


Pejam celik, pejam celik....dah 4 bulan dah anak dara aku ni...
dah 6kg dah berat dia skang...
bermacam ragam dah dia 
nak gurau jer Aira sekarang ni...nak orang layan dia jerk...
asal tengok baba dia jer terus senyum...dia tau baba suke layan dia main...:)
yang paling best bila kakaknya layan dia...mesti ngekek2 gelak...
anak dara aku sorang ni murah dengan senyuman ...pantang orang 'agah' sikit...
senyum manjang je dia... 
alhamdulillah la Nur Aira Sufiya ni mudah dijaga...
semoga jadi anak yang baik
tinggal 2bulan je lagi nak bagi dia makan
kalau ikutkan hati dia... sekarang pun dah nak makan...
asal tengok orang makan jerk, mesti mulutnya kumat kamit jugak...;)


6 November 2012

:: Nescafe Ipoh White Coffee | Original & Hazelnut ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)


Korang suka minum minuman 3 in 1 tak?...aku suka...hihi...
Sebab cepat & mudah...:)
Semalam ade pihak Nescafe dok promote Ipoh White Coffee yg baru...perisa Original, Brown Sugar & Hazelnut...kat  East Cost Mall, Kuantan...kebetulan aku pegi jalan2 kat sana...kita leh minum seberapa banyak yang kite suka tau...pihak Nescafe wat promosi besar-besaran...aku pun apelagi...cuba semua perisa...haha
Dah lama tak minum coffee 3 in 1 ni ko, sejak aku menyusukan Aira ni...dalam ketiga2 perisa tu yang paling best perisa Brown Sugar...my hubby pun suka perisa yang sama...sehati sejiwa la katakan..hik2
Satu pek dijual dengan harga RM13.35. Setiap ade 15 sachet...murahla sikit berbanding ngan harga kat kedai...Kalau beli dua pek, dapat  skali ngan beg kitar semula & satu cawan bersama piring...so, aku beli perisa Hazelnut n Original...nk yg perisa Brown Sugar...tapi takde stok la plak...aku beli dua pek ko...banyak tu....sape nak minum...bawak pegi ofice la jawabnya...minum ramai2...baru best...:) 

5 November 2012

:: Akok Raja ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Akok adalah makanan Kelantan yang menjadi kegemaran aku...
kalau aku balik kampung(Kg.Sg Long,Jeli...Kelantan)
 mesti aku singgah kejap kat Gua Musang untuk mencari 
akok raja ni.
Kedainya terletak bersebelahan ngan kedai pisang goreng...
berdekatan ngan stesen minyak Petronas.
Akok ni  tebal sikit dari akok biasa...
rasenya sedap hingga menjilat jari ko...makan time panas2 lagi la...tak cukup RM2 tau, mesti aku beli RM5(10ketul)...anak aku Fiqa tu pun suka... akok inilah paling sedap yang pernah aku makan...tebal & cukup ramuannya...
kalo kedainya dekat ngan umah aku...mang hari2 la aku beli...makan sampai muak...hihi
Sebenarnya, ni kali pertama aku dengar akok raja tau...sebelum, ni aku tak perasan pun akok yang aku beli tu namanya akok raja...asal akok sedap je aku makan...
ade jugak yang tak berapa sedap sebab tak cukup telur...orang yang buat akok tu letak telur sikit jerk...jadi cam kuih bakar rasanya...aku pandai cakap jerk...
 sekali pun tak pernah buat...pandai beli jerk...hihi
Kalo korang ade pegi Gua Musang jangan lupe ye singgah kat gerai akok raja ni...
mang berbaloi....(",)

4 November 2012

:: Al Kisah si Buah Durian ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Korang suka makan durian tak?...Mesti suka kan....
Tapi ade jugak orang yang tak suka makan durian kan
Bau pun dah takleh....busuk katanya
Aku plak makan durian time aku nak je
Kalu aku tak nak...durian berlambak kat depan mata pun aku wat tak nampak jerk
Semalam aku teringin sangat nak makan durian. So, encik hubby aku pegi beli la...
amik ko, dia beli durian yg besar gedabak....takde yang kecik katanya...
dia plak tak nak makan ...aku makan sorang2 la jawabnya...naseb sedap...
puas hati makan... 
Tapi takdela sekali makan jerk aku leh habiskan durian sebiji tu...2kali makan baru habis...ingatkan nak tinggal separuh tuk wat pengat...tapi encik 'M'(malas)dtg umah la plak semalam...hihi

Time kat kampung hari tu, ingatkan nak makan durian yg kat dusun ayah aku tu
Ayah aku panggil durian tu 'durian tangkai lanjut'...sebab tangkainya panjang sangat
Rupenya durian ayah aku tak berbuah tahun ni...huhu
Dah lama aku tak merasa durian tu...time pas sekolah hari tu jerk...


Tak dapat makan durian 'tangkai lanjut'...dapat makan durian ni pun jadilah...sedap jugak, rase lemak2 gitu...seakan2 durian Musang King...aku lupa nak tanya encik hubby ape nama durian ni...isinya kuning ko, tapi disebabkan aku pakai kamera cap ayam jerk...maka tak nampak sangat la kekuningan isi durian ni...hihi
Kalo nak makan durian Musang King jerk, kopak poket encik hubby aku...so, durian ni pun sudah memadai bagi aku...cukupla sekali merasa durian Musang King itu...tibe2 cerite durian Musang King plak...;)

3 November 2012

:: Anniversary Yang ke 5 ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Genaplah 5 tahun usia rumah tangga kami hari ni...03/11/2012
Cepat betul masa berlalu kan...
5 tahun rasa cam baru semalam je aku diijab kabulkan dengan my hubby....(",)
Alhamdulillah, dalam usia ini kami dikurniakan dua orang puteri olehNYA...sebagai penyeri hidup dalam rumahtangga kami....amanah yang tak ternilai harganya....terima kasih Ya Allah...

Semoga rumah tangga yang kami bina dengan izinNYA ini akan berkekalan hingga ke akhir usia kami...terima kasih abang, sudi menerima sayang seadanya...
 Abang....
Kau Yang Terindah Didalam Hidupku
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya...

 
       

1 November 2012

:: Keyakinan Diri Makin Menghilang ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Sejak akhir2 ni aku rase keyakinan diri aku semakin berkurangan
Senang cerita selepas aku naik pantang anak kedua ni aku rase serba tak kene dengan diri aku ni.
Aku semakin banyak berkonflik ngan diri aku...
aku banyak risau...banyak fikir yang negatif atau yang bukan2 jerk...
Aku jadi makin penakut....
cam lemah semangat gitu...subhanalllah...macam2 aku rasa.
Tuhan je tahu perasaan aku sekarang ni....moga segala yang berserabut dalam benak fikiran aku ni akan hilang...seperti hilangnya embun di pagi hari...;)


sumber : google image

23 Oktober 2012

:: Saat Terindah ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols....(",)

Aku rasa time kecik adalah saat paling indah untuk dikenang...so, aku akan simpan gambar anak aku Fiqa ni sebaik mungkin...sebagai kenangan untuk dia bila dia besar nanti...kenangan bersama kawan semasa dia skolah TADIKA PASTI. Dia suka sangat pic.ni dok bawak ke hulu ke hilir...aku risau takut koyak jerk pic. tu...so, sebelum ia terkoyak@comot baik aku simpan dulu....dia cakap kat aku
 (ngan mulut muncung tak puas hati) dia nak duduk kat kerusi time amik gambr tu, tapi ustazah dia tak bagi....lawak betul anak aku ni...
Alhamdulillah, 2012 dah nak berakhir dah...tinggal 2bulan je lagi...bila aku kenang balik time 1st Fiqa nak skolah dulu...masayallah, hanya Allah je tau camne gelagat dia tak nak pegi skolah...guling2 depan kelas tu sambil nangis meraung2...cam kene dera...
tapi sekarang, banyak sangat perubahan dalam diri dia...syukur sangat2....
Semoga tahun depan dia makin bersemangat nak pegi skolah...(",)


Yang bertanda jari tu my anak dara ye....:)


22 Oktober 2012

:: Terlena ::

Assalamualiakum & Salam sejahtera uols...(",)

Sejak lahirnya NUR AIRA SUFIYA ke dunia, rutin harian aku makin padat. Time tidur dan time bangun pun dah berubah....kalau dulu bangun jam 6am sempat lagi aku masak makanan untuk bekal pergi kerja. Tapi sekarang jam 5.20 am dah kene bangun dah...bukan apa kalau aku bangun, Aira pun mesti bangun sama...jarang sekali dia tak bangun sama-sama ngan aku...tu yang payah tu, kalau aku bangun awal leh la aku pujuk2 dia tidur semula...kalau aku bangun dah lewat mesti tak sempat dah nak pujuk dia suh tidur n aku nak masak lagi....tapi sekarang ni perangainya tu dah kurang sikit...jarang dah bangun awal...paling awal pun kul 6.30@7.00am baru dia bangun....

Inilah akibatnya kalau bangun awal....terlentok kat carseat...ciannya anak ibu.
Pagi2 dah kene bangun ye...nanti sambung tidur kat 'skolah' ye...(",)

Lena dibuai mimpi....(",)

20 Oktober 2012

:: Koleksi Boboiboy | Yaya & Boboiboy Angin ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Yuhaa....dah beli dah anak patung koleksi Boboiboy...Semalam my hubby belikan untuk anakku Fiqa...bukan Fiqa yang eksaited dapat anak patung tu...ibunya yang over plak...cute sangat ko...camne aku tak geram...:)
Sekarang just ade Yaya & Boboiboy Angin jerk kat kedai mesra Petronas tu, minggu depan baru ada geng Boboiboy yang lain...harganya pun boleh tahan...aku ingat nak beli semua anak patung geng Boboiboy tu...asben aku cakap nape dia tak wat anak patung 'Adudu' tu skali erk...baru la syok...hihi

 cute tak korang anak anak patung Boboiboy ni?cute kan

 Suke sangat Fiqa bila babanya belikan dia Boboiboy doll tu...




P/s: Sori pic.tak brape clear...:)















:: Tukar Puting Lagi ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...

Sebelum ni aku ade cite tentang anak aku Aira
yang dah ok minum susu guna BOTOL NUK kan
Tapi dua minggu selepas tu Aira tak nak plak minum susu guna botol NUK tu
So, Kak Azni suruh aku cuba guna puting susu MAM plak
Alhamdulillah, sampai sekarang dia serasi dengan puting susu tu
Aku guna botol AVENT tapi puting MAM
Botol AVENT tu memang sedia ada aku beli botol tu sebelum bersalinkan Aira lagi
Ingatkan dia nak minum susu guna botol AVENT tu
Rupanya tak nak...
Nasibla puting MAM ni tak cerewet cam puting NUK
Kalo puting NUK tu mesti ngam dengan botol NUK jerk
Kalo guna botol lain mesti susunya meleleh keluar...
Ape saje untuk kamu anakku....(",)





19 Oktober 2012

:: Breastmilk Storage | Forever Love ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...

Buat pengetahuan korang, 
sekarang ni alhamdulillah aku still full breast feeding anak aku Aira
So, Breastmilk Storage (BS) ni memang amat banyak diperlukan untuk simpan susu.
Buat stok...
Paling latest aku beli 20 BS kat Little Caliph Heaven.
Dengan harga RM75(termasuk n harga postage)
Comel jerk botol susu ni tau....
 ade pic. cam doodle kat botol ni...
itu yang wat aku gatal tangan nak beli tu
Paling penting BS ni BPA FREE...
Lagipun aku mang nak tambah BS ni...sebelum ni aku guna BS jenama Bumble Bee
Harga pun lebih kurang jerk...murah lagi BS FOREVER LOVE ni tau...
Kalo korang pun berkenan n nak beli gak boleh la order kat SINI yea
Sehari je order terus sampai kat umah....hihi

Inilah dia BREASTMILK STORAGE tu

16 Oktober 2012

:: Kelebihan Zulhijjah ::

Salam uols....

Hari ni adalah hari last kita dalam bulan Zulkaedah....esok bermulanya bulan baru dalam Kalendar Islam iaitu bulan Zulhijjah...
Bulan Zulhijjah ni adalah antara 4 bulan haram dalam Islam.
Allah SWT berfirman: Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah 12 bulan dalam ketetapan Allah apabila menciptakan langit dan bumi.Di antaranya empat bulan haram. Itulah (ketetapan) agama yang lurus. Maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu.(al-Taubah:36)
Walaupun ia haram tapi tetap memiliki keistimewaan berbanding ngan bulan2 lain iaitu
pahala dan dosa yang dilakukan pada bulan2 ini 
akan digandakan balasanya.
Ibadah solat, puasa dan zikir yg dilakukan pada 10 hari awal Zulhijjah, pahalanya boleh melebihi amalan jihad yg dilakukan pada hari2 yang lain...(Sumber : Utusan Malaysia(mega/agama)
 

Sumber:Google Image



15 Oktober 2012

:: Perasaan Itu Datang Lagi ::

Salam uols...

Semenjak ade si tecik ni aku rase tak cukup mase untuk menaip cerita 
yang berlaku di sekeliling aku.
Terpakse 'ngular' jap menaip sesuatu yang lama terbuku di dalam hati aku ni

Masa kakak kecik dulu pun perasaan ini pernah timbul kat fikiran aku
Atau mungkin setiap ibu2 kat luar sana pun pernah mengalami situasi cam aku ni
Perasaan yang membuatkan airmata seorang ibu mengalir secara tidak sengaja
Huhu....aku rasa kesian jerk letak anak kecik kat taska
Risau takde orang hiraukan dia...
Tapi aku dah pilih taska yang terbaik untuk dia...
Bila perasaan itu muncul....aku rase cam nak jadi housewife jerk
Takmo jadi ibu yang berkerjaya(berkerjaya la sangat)
Leh jaga anak 24jam...tak yah berpisah/berjauhan ngan anak
Aku terpaksa menjadi ibu yang berhati kering
Bukan berhati tisu...huhu

Kesian anak ibu...kecik2 dah kene tinggal yea
Ibu tau Aira anak yang kuat n berdikari
Ibu jerk yang cewek sikit...

Aira



6 Oktober 2012

Backpack

Salam uols...

Watpe tu?
Hari ni aku kene OT...kul 9am-1pm
Student takde datang lagi, so apelagi...blogging la jawabnye
hihi...

Minggu lepas asben aku ade wat balik satu parcel tau
Seingat aku, aku takde order pape kat kedai online
Buka2...upenya backpack 
Comel sangat....kecik jerk
Dutchlady yang kasi...
Nak bg kakak wat pegi skolah pun tak lepas
Kakak dah besar....so, simpan untuk adik Aira je la ye kakak

Moo backpack...bulat je mata...(",)

30 September 2012

Diaper PETPET

Salam uols...


Dua tiga hari lepas aku ade terima sample diaper PETPET
Dapat dua pack diaper PETPET(newborn)
Dalam 1pack tu ade 2 diaper....alhamdulillah rezeki Aira
Nasebla Aira muat lagi guna saiz newborn 
walaupun skang ni aku dah pakaikan dia ngan saiz Small(s)
Mang dari lahir aku guna diaper PETPET untuk Aira
Asben aku yg suggest suh guna diaper ni
Katenya pelekat diaper PETPET leh dilekat berulang kali
Sebelum ni aku guna Drypers Wee Wee Dry untuk kakaknya
Tak suka ngan pelekatnya yang murah rosak
(tapi skang pelekat Drypers pun dah diperbaharui dah)
Membazir je coz kalo skali tak lekat terus xdapat nk lekat dah
Tu yg cube diaper PETPET ni
Alhamdulillah,rasi ngan kulit Aira
Yang paling best diaper PETPET ni yg saiz newborn
Rekaannya khas untuk melindungi pusat bebi yang belum tanggal/sembuh
Kat bahagian pusat tu dia buat berbentuk 'U'
Jadi pusat cepat kering n selesa...hihi
Kepada bakal ibu @ korang yang dok survey nak cari diaper untuk
Bakal baby...leh cube diaper ni...mang berbaloi...:)

25 September 2012

:: Botol Susu NUK ::

Salam...

sumber : Google Image
Korang pernah tak dengar botol susu jenama NUK?
Made in Germany
Aku 1st time dengar & jumpa ngan botol ni
Itupun sebab my baby Aira tak nak minum susu botol
Macam2 dah aku beli...Avent,Doc.baby,Pureen
Tapi semuanya dia tak nak

sumber : Google Image

Nak dijadikan cerita time pegi Aeon Rawang hari tu
Aku pusing2 la cari puting lembut sikit kot2 Aira nak minum pasni
Jumpa la ngan puting NUK ni
Aku pun beli la 1 pack.Ade 2 puting
Harganya lebih kurang harga puting Avent jerk
Bleh tahan la...
Alhamdulillah Aira nak minum guna puting ni

Tapi susah la plak coz tumpah2 plak susunya sbb aku tak beli botolnya sekali
Aku just beli putingnye jerk....ingatkan boleh guna ngan botol lain
rupenya tak boleh....maknye pon
Rabu lepas baru la setel masalah Aira ni...hihi
Aku beli 2botol NUK ni skali ngan puting kat SOGO
Dapat satu bib free 
Yang paling pentingnya botol ni BPA FREE

Tengok tu Aira dah pandai pegang botol sendiri...kemain ye Aira...(",)
Alhamdulillah skang Aira dah biase ngan botol NUK ni
Takde la aku risau nak tinggal dia kat taska nanti
Tinggal 2minggu je lagi aku nak naik pantang
skang aku dok pikir pasal nak handle EBM plak ni
Aku kan budak baru belajar...harap2 ok la
stok pun bertambah dah tu...hihi
Rezeki untuk Aira....
Moga dipermudahkan segalanya


21 September 2012

Maj.Cukur Jambul,Aqiqah & Berendoi

Salam uols...

Minggu lepas aku ade wat majlis sikit...
Majlis cukur jambul,aqiqah & berendoi untuk anak kedua aku ni
Bebi Aira....
Kiteorang buat kenduri pada hari Sabtu(15/9/12) kat umah mertua aku
Wat secara sederhana jer...jemputan pun tak ramai
Panggil marhaban pompuan jer dalam 35orang & jiran tetangga
Alhamdulillah rezeki anak kedua ni lebih sikit,
 so dapatlah aku lepaskan hajat untuk berendoikan anak aku ni dengan buaian cantik...
Pakai gaun bagai...ala2 perincess gitu...hehe

Aku just sewa buaian tu secara online jerk...
alhamdulullah, memang puas hati
Pada awalnya booking penuh, 
tapi entah kenapa K.Huda mesej bagitau yang aku boleh booking buaian tu
So,apelagi...gembira la aku...hihi
Bukan ape kenangan untuk anak2...

Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar
Cuma picture tak sempat nak amik banyak... photographer takde
Aku lambat booking
Kalau tak, leh la posing cantek2...
Makanya terpaksa la aku snap gambar ngan kamera cap ayam jerk...hehe
tambah plak bebi Aira nangis2 kepanasan...huhu
Jomla kite layan gambar erk...(",)








10 September 2012

:: Anak Baba ::

Salam uols...

fiqa & aira


Same tak wajah diorang?
Mesti korang ingat gambar kat atas tu orang yang sama kan?
Betul tak?...ke mata aku jer nampak muka diorang ni same?
Sama ngan sape?...sape lagi kalau bukan baba diorang
My hubby...huhu


Dua2 anak aku muka sama ngan baba dia
Selagi tak dapat anak lelaki mesti muka anak aku same je kot
Takpe la, orang cakap kalau muka anak pompuan sama ngan muka baba diorang
Sejuk sikit....
Dua2 anak aku ni same jer pangai diorang time kecik
Nak main cari baba, nak tido cari ibu...huhu
Alhamdulillah di atas kurnianMu ya ALLAH
Amanah yang mesti dijaga...
Semoga anak ibu ngan baba jadi anak yang solehah ye
Penyejuk dimata...penawar di hati...(",)