30 Julai 2011

:: Menu sarapan dipagi sabtu | Pankek pisang ::

Dah lame nak wat pankek...
pagi tadi baru sempat...
my doter bam2 suke sangat makan pankek...
dan inilah hasilnya....


tadaaa....

makan bersame honey n teh ijau Lipton...simple jew
hehe..korang sumer sarapan ape pg tadi???
mesti specialkan???....
aper2 pun...
selamat berhujung minggu...:)

28 Julai 2011

:: Harapan Ramadhan ::

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Ku memohon pada Tuhan
diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan
diterima amalan
Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua....



by...Man Bai & Raihan 

Lagu yg aku selalu layan sepanjang bulan Ramadhan,
Bait2 liriknya membuatkan hatiku tersentuh..
betapa kerdilnya diri ini..
penuh pengharapan kepada-NYA

27 Julai 2011

:: wordless wednesday 27 July 2011 ::

sumber : wallcoo.net

26 Julai 2011

~ 2 year 11 month ~

Cepat betul mase berlalu...
tinggal bape minggu je  agi my doter 
nak sambut ulangtahunya yang ke-3..
malam tadi dia mintak aku masakkan nasi goreng tuk dia
siap cakap agi jangan letak itu dan ini

'kakak tak nak sos la ibu, pedass'
'ibu letak kicap ngan telur je tau'

bila dah siap masak , aku panggil dia suh makan

'kakak, nasi goreng dah siap ni'
apelagi dia..

'yahoooo....time kaseh ibu'

terus dia ke meja makan...
tak sabar dia nak makan, suh aku ltak nasi yg panas tu
kat kipas, bg cepat sejuk

aku just letak bawang + telur + kicap + sos tiram + fish ball je
licin dia makan..
fish ball tu feberet dia la...
hari2 makan fish ball pun takpe
kakak, kakak...


cepat betul kakak membesar
ibu rindu time kakak beby dulu..:)

25 Julai 2011

Dah pandai makan pecal sudaaa...

Pecal??...tetibe jew aku teringat kan pecal (perut tgh lapar ni)
korang tau tak ape itu pecal???
tak tau ??....
haa...pecal ni cam kerabu jgak la 
sayur celur (kcg pjg, tauge, timun, pck ubi kayu + tauhu)
makan ngan sambal (kuah)
cume dia ade kuah jew..
kuah dia cam kuah kacang / gado2..



aku kenal pecal ni sejak kenal my asben la...
my asben 'jawanese'...hehe
dialah yg memperkenalkan makanan ini kpd aku..
kalu tak mesti aku tak dapat rase...mkin tak kenal pon
1st makan cam ok jew
sekarang.....bertambah2 la plak
sedap....


kenduri hari tu mak ade wat pecal...apelagi, makan sampai puas
sampai my asben tergelak tgok aku makan..
kat sini susah nak dapatkan pecal yang sambal nye best...
mak tempah jew kuah dia 
ngan Mbah(nenek dlm bhs jawa) Mar kat Sabak Bernam
tinggal bancuh ngan air panas jew 
sambalnye sedap sangat...kalah sambal pecal yg mak wat...hehe
tu pun aku suh mak order lagi untuk makan puase nnt..
korang sumer cubela rase yea...kat pasar malam ade jual

24 Julai 2011

- Kenduri tahlil -

Sabtu lpas aku balik kampung
mak wat kenduri tahlil...
untuk ahli keluarga yang telah 
kembali ke rahmatullah
Rase sepi jew aku balik umah mak mertua kali nie
sejak arwah kak Nor takde...umah tu tak sehappening dulu
rase banyak yang kurang
cepat betul dia PERGI
takpela...aku redha
ALLAH lebih menyayanginya...

Tak ramai sedara mara yang datang kali ni...
ramai yang tak dapat datang
jiran2 tetangga je
tu pun ade 6 kenduri hari tu ajer...
naseb la jiran2 ramai yang datang
kalu tak, tentu mak ngan along sedih...

Tinggal seminggu je agi nak sambut bulan Ramadhan..
arap mak n along tabah la menjalani ibadah puasa kali ni 
tanpa insan tersayang disisi

14 Julai 2011

...EverLasTing LoVe...

It looks like heaven to see you walk
To see the way you're moving on
Sounds like an angel when you talk
The words come out like in a song
Never thought what love could do inside
You're the place where I can hide

It feels like heaven to be with you

When you treat me like you do
Every minute of the day
Just with you I wanna stay
There will be no end....

We've got an everlasting love

So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Could draw a picture just by heart

Know every line on your face
You stopped me doing from the start
Ask the things I used to chase

Every minute of the day

Just with you I wanna stay
There will be no end

We've got an everlasting love

So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Should you ever

Have any doubt bout you and me
Please don't ever
No love never
Don't hesitate to tell me how it should be

We've got an everlasting love

So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

by....Gerald Joling

13 Julai 2011

DEERLAND vs Taman Rusa

salam sume..
watpe tu???
dah tido kew???
takkan dah tido kot...mesti dok tgok bola kan
Malaysia vs Arsenal
my hubby terlupa nak tengok...huhu
dok layan my doter bam-bam sowang ni...:)

skang nk cite pasal DEERLAND
aku ber enam ke Taman Ruse ni..
together2 n family Ida
1st time aku tengok rusa...sblm ni just tgk kat tv/buku jew...
rupenye cam kambing jew(bg pdgan mate aku la)
cume dia makan keledek je n tak la berbau sgt badan dia...
berbanding ngan kambing...

Taman rusa ni terletak di Kuala Gandah, Lanchang...
selain rusa, ade gak binatang lain.
cam beruang, arnab, ayam belanda
so, lets chekedaut....

tengok tu...manje je si ruse nie

sempat bagi makan si tanduk ni..

my hubby dengan bangganye posing ngan ular sawe...eee, takottt



my doter bam2 n asif benti berehat jap...letih berjalan ke hulu hilir tengok binatang... penat ye sayang
 lebih kurang jam 4pm kiteorang berangkat pulang...
korang nak tau tak ape yg jadi pasni???
nak tau???
ok2....aku cite erk...korang jgn tergelak plak yea

on da way nak balik ke my sweet home...tibe2 kete tak mau gerak...
rupenyer ade masalah ngan 'gearbox'
terpakse la kiteorg stay kat kdai makan...
si asif n my doter bam2 dah cranky dah...
bosan n keletihan bermain
last2...aku n Ida balik ngan teksi...
Ajis n my hubby setelkan pasal kete yg problem tu...
inilah bahananyer pg jalan2 tak planning dulu...huhu
main jalan jew.. 
korang jangan jadi cam aku yea...
nasebla pg berdua ngan family Ida..
klu tak, bermalam kat highway la aku ank beranak...;)

12 Julai 2011

Trip to Kuala Gandah | Elephant Sanctuary

Salam sumer...
Weekend lepas secara tak sengaja aku pergi jalan2 tengok gajah..
hehe ...kat mane tu????
Kat Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan
Di mana???
Kat Kuala Gandah, Lanchang...Pahang Darul Makmur
hehe...

Pas balik dr melawat jiran kat hosp. coz sakit jantung...aku follow Ajis & Ida pg jalan2 saner...
tak plan pun nak pegi..tibe2 jew aku cam seronok je nak tengok gajah...
ini antara gambar yang sempat aku snap ngan ensetku yang 'season' nie...


ramai pelancong asing dtg ke sini
tak dapat nak snap gambar cantik2 coz ramai sangat pengunjung...
dapat amik sipi2 je la...

my doter bam2 (baju merah) tu takut nak bg makan gajah

makan time...hehe
ni sempat la bg makan gajah jap...panas terik time nie...rase nak berendam jer cam
gajah kat bawah ni...

sonoknyer mandi
selain pg tengok gajah, kiteorang pg singgah kat taman rusa jap
jalan yg sama cume masuk simpang lain je
next entry lah cerita pasal DEERLAND...hihi...
cam best jer deerland tu...
nanti korang senang2 berkunjung lah ke sini
berjumpe di lain entri yea...daaa

10 Julai 2011

Hangatkan cintamu...

Lafazkan cintamu sebelum ia terbang pergi...
Jauh dari pandanganmu
Jauh dr sisimu...
Ucapkanlah sayangmu
Meskipun ia sukar untuk di lafazkan...

pic.source : 123Greeting.com

P/S : atrla free e-card kpd yg tersayang

9 Julai 2011

miss you so much...

pagi nie angin sepoi2 bahasa jew..cuaca tak panas n tak mendung
sedang-sedang je...
membuatkan aku terkenang time dok kat kg dulu...
klau angin camni...pokok padi bergoyang mengikut rentak angin...
cantik jew...menguning je padi...pepatung pun berterbangan..
bunyi kokokan ayam n angsa silih berganti...
kicauan burung yang merdu...
rindu sangat saat2 camni...

pic source : google image

Tuhan je tahu betapa aku rindukan saat dulu...saat aku dbesarkan di kg...
kg. kok batu, rantau panjang...
segalanya telah berubah....kehijauan telah hilang dari pandangan..
yang tinggal cume kenangan...

8 Julai 2011

tinggallah aku seorang diri..:(

Cepat betul mase berlalu..dah hr jumaat dah...
minggu ni aku rase cepat tol tibenye hari jumaat..
time rehat panjang ckit kalu hari jumaat ni..
itu yg best tu...
hehe..
aku balik umah time rehat hr nie...perut ni minta diisi...
dr pg just makan muffin pisang seketul je...
air pun tak minum...
odw balik umah..singgah bl juadah tuk makan tgah hari bersama asben terchenta...
cr ikan bakar, tak ade...dah habes
meleleh air liur xdapat makan ikan bakar kat RESTAURAN SUKARAMAI tu..huhu
pekena jew ikan pari masak asam pedas n talapia goreng garing masak sambal..
best gak...

dalam dok syok makan...tibe2 asben dapat kol kene pg jg aman tuk
PERHIMPUNAN BERSIH ....kecewa betul...
terpaksa la aku cargas packing brg2 dia tuk bwak ke sana...4 hari tu...
so, hari minggu aku just bersama n my doter bam-bam la jawapnyer..
kesian dia tak dapat main n baba hari minggu nie.. 
sabar ye shayang...nnt ibu bwak g jenjalan..
inilah naseb wife kepada seorang anggota polis...
hidup kene berdikari...
~ menjalankan tugas demi negara yg tercinta~
bersyukurla dengan ape yg diberi olehNYA...:)

nota kaki : sayang paham tugas abg

5 Julai 2011

Bagaikan Bidadari

Bagai sebuah cerita aku dan dia
Bermula hanya matanya yang mempersona
Dia membuatkan hari-hariku
Bagai sempurna tiada celanya
Malam ku gelisah siang ku bertanya
Jika kau tak bersama

**
Hadirmu bagaikan bidadari
Melengkapkan langkahku yang terhenti
Kaulah permaisuri gelap dunia tanpamu
Umpama nafasku kan berhenti
Jika kau hilang dalam hidup ini
Percayalah kasih cintaku padamu
Tak pernah hilang
Tak akan pergi
Kita kan terus bersama
Bukan untuk seketika tapi untuk selama-lama
Jangkauan kasih kita hingga ke akhirnya
Hidup kita bagai di syurga
Tak pernah hilang


Tak akan pergi
Tetap di hatiku
Kekal di hatiku
Hanya kamu
Tetap di hatiku
Tetap di hatiku

BY....tomok

Phewww....akhirnya


Jumaat yang lepas pas balik keje aku rushing pegi kuantan...

nak tahu watpe pg sane????
Pc Fair punyer penangan...
Dah lama dok mengidam nak bl laptop la kununnyer...
Hasil drpd servey....alhamdulillah aku dapat grab satu...
inilah hasilnya...taaadaaaa


Tenkiu Fida Muss for information (bgtau ttg Pc Fair)
korang mesti dah lama ade kemudahan ni kan...
aku baru skang tercapai...hehe
Thank you ALLAH...:)

nota kaki : bukan niat hati nak nunjuk2
                 just nk kongsi kegembiraan
                 ngan korang sumer...


4 Julai 2011

Kitab Cinta


Sejak kebelakangan ni aku perasan banyak drama yg best2 kat tv kan..
selidik punyer selidik , upanya drama adaptasi drpd novel...
drama Lagenda Budak Setan 1st aku tgok...tu pon tgok gitu2 jew..
yang paling best skali...drama Nora Elena yang diadaptasi dr novel
Kasih Yang Suci...


Sekarang aku layan drama Kitab Cinta plak kat tv al-Hjirah...drama ni diadaptasikan dr sebuah novel Kitab Cinta Yusuff Zulaikha  tulisan Taifiqurrahman..

novel kitab cinta yusuf zulaikha

time dok tekan2 remote cr cite best...terpandang fazura pakai tudung...wah, cantiknyer
terpesona kejap...sweet betol...dengan pakaian ala2 org arab gitu
terus layan jew cite nie...tambah ag aku suke tgok  pelakon baru Neelofa tu..
scweet gitu...iras2 ngan fazura gak wajah dia.
kalu korang nak tengok,drama ni ditayangkan setiap hari rabu-jumaat,
jam 8.30-9.30 mlm kat tv al-hijrah (114 astro)
tgok tau..jangan tak tgok...

pemandangan yang mendamaikan


ayu betul fazura berhijab

''cintaku buatmu bagaikan huruf-huruf yang terpatri disetiap helaian kitab;
cintaku buatmu bagai air yang mengalir dilautan yang sepi;
cintaku buatmu seperti setianya sang awan kepada kekasihnya sang langit;''






2 Julai 2011

Jangan Kau Pergi

tak pernah kurasa begini
kumenyintaimu sepenuh hatiku
ternyata hanyalah dirimu
yang mengerti aku sepenuh hatimu

ku inginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


ternyata hanyalah dirimu yang amat ku rindu
kurindu selalu
kuinginkan selalu terhentinya waktu
supaya kita terus bersama

jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku


janganlah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh


jangan lah kau pergi tinggalkan diriku
sendiri jauh darimu
ku perlukan kamu inginmu selalu
temani jalan hidupku
janganlah kau pergi
.......
by....Erry Putra

1 Julai 2011

korang ade idea tak....???

salam...
hari ni aku just berdua jew kat office...my bos cuti, staf lain pun cuti..
kiteorang cume berempat jew kat office nie...
tak sonok rase takde orang...sunyi sepi jew
nak arapkan student masuk mentelaah kat sini pun...
ada...memang ada, cume jumlahnya kureng ummph la nak sebut kat sini...
aku pun tengah pening2 lalat skang nie...dok perah otak mikir cara nak tarik perhatian diaorang
sume masuk ke sini (library)...

Library ni baru pindah ke tingkat 4...klu tengok ikut luar, very the tak ceria..
apatah lagi kalau dari dalam..
fokus aku skang ni nak menceriakan lib. nie..
bagi berbunga2 hati diaorang untuk melangkah masuk ke sini
nak bagi diaorang rase syok je mentelaah...bagi diaorang rasa  nak stay je kat sini...
nak lepak jew kat sini...amacam, ok tak???
korang ade idea tak camana nak merealisasikan menda nie???....ada??...bagus2...
boleh lah bagi komen kat sini ...
jangan segan2 yea...
time kaseh...:)