28 November 2012

:: Sushi ::


Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Kalo korang perasan sejak akhir2 ni aku asyik dok post pasal makanan jerk
 kat blog aku ni...hihi
ade yang perasan ke??(camla blog aku ni ade peminat setia kan)
kali ni pun aku post pasal makanan lagi...jangan marah ye...:)

minggu lepas aku balik umah mak  mertua kat Selangor
so, time nak balik Pahang aku singgah la jap kat Aeon Rawang
nak cari sushi...hik2
baru jerk aku pandai makan sushi ni
sushi murah jerk
sushi yg dalam packet tu
aku makan pun yang biase2 jerk...yg ade ikan salmon/udang mentah tu
 aku tak leh makan
tak masuk tekak(tekak orang melayu la katakan)
yang mentah2 tu aku tak makan
kiteorang suka cube makanan baru
yang penting HALAL 


California Inari Set


Fiqa punya sushi

Fiqa pun dah pandai makan sushi ko
cam tak percaya je aku...hihi
tapi dia makan yang ade isi ketam kat atas tu jerk 
yang lain lum pandai lagi
1st time aku bg dia makan, ingatkan dia tak nak
upenya 3ketul dia ngap sorang jerk








26 November 2012

:: Crispy Popiah ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Sejak pertama kali aku makan Crispy Popiah ni kat East Cost Mall,Kuantan
aku dah jatuh cinta ko...
rangup inti kat dalam popiah ni
kebetulan plak hari tu aku makan panas2...lagi la sedap
2roll untuk aku sorang jerk...hehe
kalu dulu beli 2roll dah cukup..tapi sekarang, beli 4roll ko
4roll RM11
setiap kali pegi Kuantan mesti cari popiah ni...:)

20 November 2012

:: The Art of MinaSmoke ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Aku dah jatuh cinta dengan hasil lukisan Cherifa  (MinaSmoke ) ni...
Asalnye aku dok menggoogle cari diari cute untuk tahun depan
terjumpa plak diari hasil lukisan MinaSmoke ni
cantik ko....tak pernah jumpe secantik ni...(",)
tapi sayang, luar negara punya...camne aku nak beli
tak pernah guna PAYPAL
pembayarannya cuma menggunakan PAYPAL sahaja...huhu
selain diari, banyak lagi keluaran MinaSmoke ni...ada notebook, pocket mirror, address book, bookmark, postcard, fabric brooch, tea caddy, badge, etc
kalau korang nak tengok koleksi hasil kerja Cherifa ni..
korang boleh la terjah ke blog dia
www.minasmoke.com
dia jual online kat SINI 
semuanya cute2 ko...kalau kedainya ada kat Malaysia
alangkah bestnya...
tapi kedainya jauh nun di Perancis...huhu



 p/s : sumber gambar dari blog Minasmoke

17 November 2012

:: Durian Crepe::


Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Sekarangkan orang tengah dok cerite pasal menda alah ni kan kat blog2 & Facebook....so, aku pun terpikat jugak la dengan kegebuan Durian Crepe ni. Dulu aku pernah tengok dah kat google, tapi mase tu orang panggil Durian Crepe ni dgn nama Durian Pillow...rupenya nama lain tapi mendenya sama...hihi
Nak jadikan cerita, minggu lepas my hubby ajak pegi KL nak tengok kereta, apelagi....sambil menyelam, minum air lah....aku ajak dia pegi Sumptuous Desserts jap kat IKANO cari Durian Crepe ni....jauh tu pencarian aku...alhamdulillah, dapatlah aku merasa Durian Crepe ni ko...
rasanya creamy...lemak2 gitu...kulit kat luar tu nipis sangat...cair dalam mulut...(",)



Aku beli 2bekas...satu RM10(12ketul)...puashati datang jauh2 kan...hehe
Pas beli Durian Crepe ni aku makan kat Uncle Lim Kopitiam tu, Aira plak meragam...
so kene gilir2 makan la dengan encik hubby... aku tawaf la kat situ jap wat jalan Aira...dalam dok tawaf tu, aku terjumpa Macaron la plak kat kedai  
Chocolat World...manisan yang dah lama aku cari...hik2...apelagi, terus aku beli ko
Rambang mata aku dibuatnya...nak pilih yang mana satu...warna warni sangat ...tengok semua cam sedap jerk...last2, aku amik tiga jerk...Hazelnut,Orange & satu lagi tu aku lupe plak rase ape...warna purple
wat rasa je kan...nanti nak makan datang lagi kat sini...dah tau tempat katne nak cari Macaron kan...senangla....:)
GPS kan dah ade...encik hubby aku beli GPS senang nak pegi jalan2 pas ni...tibe2 cerita pasal GPS plak...ahaks 

So, sesape yang dok mengidam nak makan Durian Crepe ni leh la cari kat Sumptuous Dessert yea...byk cawangannya...kat Mid Valley pun ade...:)

12 November 2012

:: Cari Blog Sendiri ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)




10 November 2012

:: Makan2 kat Kenny Rogers Roasters ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Minggu lepas kan anniversary kiteorang..
so, my hubby ajak makan2 kat Kenny Rogers Roasters(KRR)
Sebenarnya aku tak bape nak makan sangat coz baru jerk bulan lepas makan kat sini
Fiqa la yang excited nak makan kat sini...suke sangat dia makan nasi ngan hotdog tu
so, ini je la menu yg weols order  & jom layan gambar kiteorang....(",)



Ni time Fiqa kecik...suke sangat makan kat KRR ni


gambar bln lepas

8 November 2012

:: Murtabak Paling Best kat Bdr Jengka ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)


Inilah murtabak yang paling best
 kat Bandar Tun Abdul Razak Jengka,Pahang 
yang aku pernah rasa... RM3.50 satu
ade murtabak daging,ayam & roti john pun ade jual gak kat kedai ni
Kat dalam tu dia letak kentang & daging cincang(kalu murtabak daging),
bawang...
itu jerk yang aku tau, bahan2 lain2 tu aku tak tau...hihi
Aku selalu beli murtabak daging jerk..dia letak daging banyak kat dalm tu...
meriah dengan daging ko...cicah dengan kuah bawang@kari
tapi, aku suka makan gitu jerk...
murtabak ni ade jual kat Pasar Tani
Selasa & Khamis...kat Pasar Malam plak setiap hari sabtu
hihi..promote la  plak..;)
 

7 November 2012

:: Nur Aira Sufiya | 4 bulan sudaaa ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)


Pejam celik, pejam celik....dah 4 bulan dah anak dara aku ni...
dah 6kg dah berat dia skang...
bermacam ragam dah dia 
nak gurau jer Aira sekarang ni...nak orang layan dia jerk...
asal tengok baba dia jer terus senyum...dia tau baba suke layan dia main...:)
yang paling best bila kakaknya layan dia...mesti ngekek2 gelak...
anak dara aku sorang ni murah dengan senyuman ...pantang orang 'agah' sikit...
senyum manjang je dia... 
alhamdulillah la Nur Aira Sufiya ni mudah dijaga...
semoga jadi anak yang baik
tinggal 2bulan je lagi nak bagi dia makan
kalau ikutkan hati dia... sekarang pun dah nak makan...
asal tengok orang makan jerk, mesti mulutnya kumat kamit jugak...;)


6 November 2012

:: Nescafe Ipoh White Coffee | Original & Hazelnut ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)


Korang suka minum minuman 3 in 1 tak?...aku suka...hihi...
Sebab cepat & mudah...:)
Semalam ade pihak Nescafe dok promote Ipoh White Coffee yg baru...perisa Original, Brown Sugar & Hazelnut...kat  East Cost Mall, Kuantan...kebetulan aku pegi jalan2 kat sana...kita leh minum seberapa banyak yang kite suka tau...pihak Nescafe wat promosi besar-besaran...aku pun apelagi...cuba semua perisa...haha
Dah lama tak minum coffee 3 in 1 ni ko, sejak aku menyusukan Aira ni...dalam ketiga2 perisa tu yang paling best perisa Brown Sugar...my hubby pun suka perisa yang sama...sehati sejiwa la katakan..hik2
Satu pek dijual dengan harga RM13.35. Setiap ade 15 sachet...murahla sikit berbanding ngan harga kat kedai...Kalau beli dua pek, dapat  skali ngan beg kitar semula & satu cawan bersama piring...so, aku beli perisa Hazelnut n Original...nk yg perisa Brown Sugar...tapi takde stok la plak...aku beli dua pek ko...banyak tu....sape nak minum...bawak pegi ofice la jawabnya...minum ramai2...baru best...:) 

5 November 2012

:: Akok Raja ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Akok adalah makanan Kelantan yang menjadi kegemaran aku...
kalau aku balik kampung(Kg.Sg Long,Jeli...Kelantan)
 mesti aku singgah kejap kat Gua Musang untuk mencari 
akok raja ni.
Kedainya terletak bersebelahan ngan kedai pisang goreng...
berdekatan ngan stesen minyak Petronas.
Akok ni  tebal sikit dari akok biasa...
rasenya sedap hingga menjilat jari ko...makan time panas2 lagi la...tak cukup RM2 tau, mesti aku beli RM5(10ketul)...anak aku Fiqa tu pun suka... akok inilah paling sedap yang pernah aku makan...tebal & cukup ramuannya...
kalo kedainya dekat ngan umah aku...mang hari2 la aku beli...makan sampai muak...hihi
Sebenarnya, ni kali pertama aku dengar akok raja tau...sebelum, ni aku tak perasan pun akok yang aku beli tu namanya akok raja...asal akok sedap je aku makan...
ade jugak yang tak berapa sedap sebab tak cukup telur...orang yang buat akok tu letak telur sikit jerk...jadi cam kuih bakar rasanya...aku pandai cakap jerk...
 sekali pun tak pernah buat...pandai beli jerk...hihi
Kalo korang ade pegi Gua Musang jangan lupe ye singgah kat gerai akok raja ni...
mang berbaloi....(",)

4 November 2012

:: Al Kisah si Buah Durian ::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera uols...(",)

Korang suka makan durian tak?...Mesti suka kan....
Tapi ade jugak orang yang tak suka makan durian kan
Bau pun dah takleh....busuk katanya
Aku plak makan durian time aku nak je
Kalu aku tak nak...durian berlambak kat depan mata pun aku wat tak nampak jerk
Semalam aku teringin sangat nak makan durian. So, encik hubby aku pegi beli la...
amik ko, dia beli durian yg besar gedabak....takde yang kecik katanya...
dia plak tak nak makan ...aku makan sorang2 la jawabnya...naseb sedap...
puas hati makan... 
Tapi takdela sekali makan jerk aku leh habiskan durian sebiji tu...2kali makan baru habis...ingatkan nak tinggal separuh tuk wat pengat...tapi encik 'M'(malas)dtg umah la plak semalam...hihi

Time kat kampung hari tu, ingatkan nak makan durian yg kat dusun ayah aku tu
Ayah aku panggil durian tu 'durian tangkai lanjut'...sebab tangkainya panjang sangat
Rupenya durian ayah aku tak berbuah tahun ni...huhu
Dah lama aku tak merasa durian tu...time pas sekolah hari tu jerk...


Tak dapat makan durian 'tangkai lanjut'...dapat makan durian ni pun jadilah...sedap jugak, rase lemak2 gitu...seakan2 durian Musang King...aku lupa nak tanya encik hubby ape nama durian ni...isinya kuning ko, tapi disebabkan aku pakai kamera cap ayam jerk...maka tak nampak sangat la kekuningan isi durian ni...hihi
Kalo nak makan durian Musang King jerk, kopak poket encik hubby aku...so, durian ni pun sudah memadai bagi aku...cukupla sekali merasa durian Musang King itu...tibe2 cerite durian Musang King plak...;)

3 November 2012

:: Anniversary Yang ke 5 ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Genaplah 5 tahun usia rumah tangga kami hari ni...03/11/2012
Cepat betul masa berlalu kan...
5 tahun rasa cam baru semalam je aku diijab kabulkan dengan my hubby....(",)
Alhamdulillah, dalam usia ini kami dikurniakan dua orang puteri olehNYA...sebagai penyeri hidup dalam rumahtangga kami....amanah yang tak ternilai harganya....terima kasih Ya Allah...

Semoga rumah tangga yang kami bina dengan izinNYA ini akan berkekalan hingga ke akhir usia kami...terima kasih abang, sudi menerima sayang seadanya...
 Abang....
Kau Yang Terindah Didalam Hidupku
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya...

 
       

1 November 2012

:: Keyakinan Diri Makin Menghilang ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols...(",)

Sejak akhir2 ni aku rase keyakinan diri aku semakin berkurangan
Senang cerita selepas aku naik pantang anak kedua ni aku rase serba tak kene dengan diri aku ni.
Aku semakin banyak berkonflik ngan diri aku...
aku banyak risau...banyak fikir yang negatif atau yang bukan2 jerk...
Aku jadi makin penakut....
cam lemah semangat gitu...subhanalllah...macam2 aku rasa.
Tuhan je tahu perasaan aku sekarang ni....moga segala yang berserabut dalam benak fikiran aku ni akan hilang...seperti hilangnya embun di pagi hari...;)


sumber : google image