30 Oktober 2014

:: Nasi Goreng Kampung Adabi ::


Salam…J

1st time Asiah masak nasi goreng guna perencah uols. Ketagih la plak. 
Alkisahnya camni, Asiah teringin nak makan nasi goreng kampong yg ori tu
(warna putih, ade kangkung, ikan bilis & telur). Nak buat sendiri rasanye tak sama ngan yang tekak nak, makan kat kedai pun dapat nasi goreng yang letak sayur sawi, letak kicap plak tu. Tak puas hati jugak. So, terjumpalah perencah nasi goreng ni kat kedai runcit. 
Balik umah try masak. Wah, sedapnye…3 hari berturut2 Asiah masak. Nasib anak2 & suami redha je peel ibu dia ni…haha. 1 peket tu cukup untuk 1 pot beras je. 
Kalau lebih nanti nasi goreng korang tak rasa perencahnya. 
Panaskan minyak letak lauk kegemaran korang & baru letak perencah ni. Jangan guna api besar tau. Nanti perencah ni hangit. Perencahnya cam perencah Maggi tu, tapi lagi halus & kering. Perencah ni berbentuk serbuk.

Korang cube lah, pasti puas hati…teheeJ

Kali ke-3 masak, kangkung dah habis...hehe



29 Oktober 2014

:: Maggi Royale | Penang Seafood Curry ::


Salam…J

Terliur tengok iklan maggi Royale Penang Seafood Curry ni kat tv, apelagi…
beli ar sebungkus buat rasa…hehe
Sebungkus tu ade 4 peket je uols. Lupa dah harganya bape. 
Asiah masak 3 bungkus je. Asiah letak udang, fish ball & sawi cina
Telur Asiah rebus je. Tak masukkan sekali. Rasanye cam mee kari gitu tapi kuahnya rasa manis sikit. Bagi tekak Asiah la. 
Maybe sebab Asiah tersalah letak perencah kot. Sebenarnya yang dalam peket merah tu tak payah letak skali kat dalam kuah. Asiah plak main letak je. Sebab takkan kuahnye putih je…rupe2 yg peket merah tu chili paste…haha, kene letak bila mee dah masak cam makan laksa johor tu, ade sambal kan. Perencah semuanya ada 3. Chili paste, perisa udang & cam santan serbuk gitu...sedap tapi tekak ni lebih suka makan maggi kari biasa tu jerk...hehe.



28 Oktober 2014

;: Jeruk Mangga Asam Boi ::


Salam,

Jeruk Mangga Asam Boi ni kan tengan jadi viral kat media sosial skang. 
So, Asiah pun terjebak sama. 
Tak boleh tahan tengok ramai yg telah cuba wat jeruk ni. Gagah jugak cari buah mangga walaupun kat Jengka ni susah nak dapat buah manga. 
Nasib la kebetulan malam tu ade rezeki untuk Asiah dapatkan buah mangga ni. Dapatlah 5 biji RM10. Apelagi dengan perasaan yg tak sabar nak rase jeruk ni pegi cari asam boi plak. Balik umah terus buat. Sebelum letak dalam peti ais tu rase dulu setengah bijik, haha…
tak menyabar betul. Esoknye baru dapat makan, rasenya 
rangup + manis + masam & pedas =sempurna…teheee(",)
Bila makan tak leh benti uols...Betul Asiah cakap, tak tipu...haha
 Kalau korang nak buat better buat banyak2…baru puas hati.
Alhamdulillah dah dapat rasa dah, xdelah bebi dalam perut ni ngences 
bl kuar nanti...tehee(",).


 Sebelum perap selama 4/5 jam



Sedia untuk dimakan...(",)


note : jangan marah ye uols, pagi2 dah ngadap jeruk mangga ni...;)

27 Oktober 2014

:: Dapat CPUV | Win A 3 Days 2 Night Trip & Transitions Optical ::


Salam,
Hari ni dah masuk keje dah setelah 5 hari bercuti 
(Deepavali & Birthday of Sultan Pahang)….tehee
Alhamdullah, blog Asiah dapat BE lagi dari Nuffnang. 
Thanks Nuffnang & korang yg sudi bertandang ke blog Asiah ni...sayang banyak2...tehee(",)
Tapi kan korang sejak akhir2 ni blog Asiah asyik dapat dua BE yg sama dalam masa yang sama. So, Asiah rase cam pelik & nak tahu jugak kenapa kan. So, Asiah hantar ticket kat Nuffnang dan ini jawapan dia :-

Hi Siti,

Terima kasih kerana anda sudi menulis kepada kami.

Anda jangan risau kerana jika blog anda mempunyai 2 iklan CPUV yang sama, ia tiada masalah suma pendapatan bagi setiap iklan akan berlainan sahaja. Jika anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau masalah, sila tulis kepada kami.

Terima kasih dan salam sejahtera.

Regards,

James Khor
Community Intern

So, kepada korang yang dapat BE cam Asiah ni...
Inilah jawapan dia. Semoga membantu...(",)




20 Oktober 2014

:: Kerepek Ketam Rangup ::

Salam...(",)

Inilah dia jajan kesukaan kami anak beranak tika ni. Terutamanya Aira, suka sangat dia makan kepek ni. Kalau dibiarkan sebungkus tu dia ngadap sorang jerk. Mula2 Asiah beli sebungkus je dulu, nak try katekan...eh sedap la plak. Cik Abe pun suka jugak. Dia plak suh Asiah beli 4 bungkus. Tapi sempat sampai umah 2 bungkus jerk. 2 bungkus lagi Asiah jual kat member. Member2 plak teringin nak rasa. Kali ni Asiah beli sebungkus je. Yang lain2 ni member ofis punye. Asiah tukang order jerk. Takpe member ofis je pun yang juak kepek ni. Bile2 je boleh order, Kak Ina kan...hehe. 
Kalau korang nak cube bleh la hubungi Kak Ina ni ye. RM5 sebungkus
Makan ngan nasi pun sedap uols...rase cam kopok jerk. 
Tu yang cepat habis tu...teheee...(",)

Kalau teringin nak rase kepek ni, korang bolehlah berhubung dengan
Farhana|0111-9961663 & Wani|017-9294833 untuk order yea...(",)

16 Oktober 2014

:: Dapat CPUV | Zurich Insurance Contest ::

Salam...(",)

Alhamdulillah dapat 2 ketul lagi BE untuk bulan Okt ni. Tenkiu Nuffnang, tenkiu korang....;)


15 Oktober 2014

:: WW | Baru 14 Minggu ::

Salam...(",)

Semoga dibawah lindunganNYA...amin.





13 Oktober 2014

:: Giveaway 2014 Belog CIK KUMBANG ::


Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!

7 Oktober 2014

:: Dapat CPUV | HP PC Demand Gen Digital, Sime Darby LPGA 2014 & Proton PCC ::

Salam,

Lama tak tengok website Nuffnang. Alhamdulillah walaupun blog Asiah ni tak bape nak update tapi Nuffnang baik hati kasi Asiah BE. Tenkiu Nuffnang & korang semua coz sudi bertandang ke blog Asiah ni...(",)


5 Oktober 2014

:: Cheese Cake Meleleh ::


Salam uols...(",)

Cheese Cake Meleleh(CCM) ni kan femes awal 2014 kalo tak silap Asiah. Inilah dia CCM yang Asiah beli tatkala orang sibuk dok cite pasal kesedapan CCM. Alhamdulillah puas hati makan CCM air tangan Eiyda Osman ni. Murah & sedap!!!
Ade perisa oreo, chocolate, vanilla, strawberry, blueberry, pandan, red velvet & perisa terbaru kalau tak silap Asiah mangga. 1 bekas besar RM10 tapi red velvet harga lain sikit, RM13 sebekas. Kalau korang yang tinggal area Jengka, Pahang nak merasa CCM ni bolehlah dapatkannye di Pasar Tani (Selasa & Khamis) & Pasar Malam (Sabtu)
Selain CCM, Asiah suka Chocolate Indulgence dia...sedapp sangat, 
cam kek kat SR jerk,ahaks. 
Tak rugi korang beli...pasti nak beli lagi....(",)


Chocolate Indulgence

3 Oktober 2014

:: Salam Aidiladha 1435H 2014M ::

Salam

Salam Aidiladha untuk korang semua.
 Kepada yang sedang dalam perjalanan untuk pulang ke kampung halaman masing2,
 berhati2 di jalan raya ye. 
Mesti ramai yang balik kampung Aidiladha ni kan, cutikan panjang. 
Asiah sambut Aidiladha kat kuaters jerk....
semoga Aidiladha kali ni memberi makna buat kite semua...(",)


1 Oktober 2014

:: Mengidam Roti Sarang Lebah ::

Salam uols...(",)

Alhamdulillah dapat jugak merasa roti sarang lebah yang menjadi pujaan ramai tu. 
Terliur je asyik dok tengok kak  Najah Farahin dok post kat fb pasal roti lebah tu. 
Kecur liur, tapi disebabkan kedai Kak Najah tu nun jauh kat Perlis, tak dapat la Asiah merase roti sarang lebah yang fresh dari Najah Bakery. 
Dapat merase yang ade kat sini pun jadi lah. 
Tu pun kebetulan, alhamdulillah kan daripada tak merasa  langsung,hihi. 
Nak buat sendiri rase tak bape rajin. 
Nak2 plak Asiah tak pernah meroti...takut ke laut je, hehe
Jom Asiah banje gambor je la yea...ahaks.

Roti Sarang Lebah yang Asiah beli ngan member

Roti Sarang Lebah Najah Bakery


NOTA : Kepada member2 yang tinggal kat Jengka & nak merasa roti ni bleh la hub.
                Nor Eda Khairi(019-9204795) untuk tempahan yea. Saje je promote kot2 
                ade orang  yg tengah mengidam cam Asiah kan, ahaks...:)