28 November 2013

:: Amalan 5S di Tempat Kerja ::

Salam uols…;)

Kat ofis Asiah baru nak mula guna kaedah 5S uols. Untuk pengetahuan korang amalan 5s ni ialah kaedah@ alat pengurusan yang boleh mewujudkan persekitaran di tempat kerja berkualiti yang selesa, kemas dan selamat di dalam organisasi dan menentukan kepatuhan kepada piawaian serta dapat memupuk usaha penambahbaikan yang berterusan. Untuk keterangan lanjut korang boleh klik SINI
5s ni ade 5 step uols iaitu SISIH,SUSUN,SAPU,SERAGAM & SENTIASA AMAL . Ofis asiah in progress lagi 5S ni. Target masa 6 bulan untuk dapatkan sijil 5S ni. So, perkara asas yang patut kami buat untuk amalan 5s ni ialah pergerakan staf & drawer organizer…Alhamdulillah di atas kerjasama semua, dua perkara tu berjaya dilakukan... (",)

Pergerakan staf : kami guna kalendar buat pergerakan staf ni. Kpd korang yang sedang wat 5S kat ofis korang boleh la kalau nk buat camni...hehe
Drawer organising
Dah siap letak dalam laci dah...:)

Note : paling suke pergerakan staf tu, cantik sangat design yg bos Asiah buat...;)



27 November 2013

:: Wordless Wednesday | Suke Sangat ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ

Geram jerk tengok Aira wat muke chicky camni. Nak kunyah2 jerk rase...(",)

25 November 2013

:: Kuih Cincin ::

Assalamualikum & salam sejahtera uols...(",)


Entri ni dah lama terperap kat dalam draf, baru sekarang ade ruang nak post...:)
Korang pernah makan kuih cincin tak? Kuih ni diperbuat daripada 
Tepung Beras, Tepung Gandum, Gula Merah , Gula Nipah, Gula Putih Dan Minyak 
dan berasal Sabah. Sejak makan kuih cincin yang kawan Asiah beli kat Sabah tu. Asiah jadi cam orang mengidam  plak nak makan kuih cincin. Sedap kuih cincinnya. Google punya google dapatlah kuih cincin ni. 
Asiah beli 2 peket je secara onlineRM5 sepeket, ade 10biji 
Asiah beli kat SINI.
Ingatkan adik & kakak tak suka makan kuih cincin ni sebab kuih cincin ni jenis kuih yang keras sikit. Lenguh jugak rahang nak kunyah, tapi sedap. Rase lemak2 manis camtu. 
Rupenya 2 peket tu skali hadap jerk uols...pasni boleh la order lagi coz kami 4 beranak suka makan kuih cincin ni. Puas hati uols rasenya sedap cam yang kawan Asiah beli tu. Tak rugi kena bayar postage mahal sikit sebab Sabah kan seberang laut uols...nanti nak beli lagi la..;)

Kemain lagi Aira makan kuih cincin...(",)
Ingatkan nak simpan untuk makan besok upenye...tak sempat, licin dikerjakan kami...(",)






22 November 2013

:: Susun Atur : Peti Ais ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols…J

Weekend lepas Asiah mengemas peti ais kecik Asiah tu. Untuk pengetahuan korang umah Asia ade dua peti ais. Walaupun tgal 4beranak…hehe
Peti satu pintu ni Asiah beli time Asiah PJJ ngan Cik Abe dulu. Satu lagi peti ais dua pintu. Yang dua pintu tu tak berapa kotor sangat sebab baru je setahun Asiah guna. Same umur ngan Aira peti yang dua pintu tu...;)
Asiah rajin nak susun atur barang kat dalam peti sejuk ni sejak tertengok 
blog Apples & oranges & terbace tagline dia “Sedang berusaha untuk menjadikan hidup lebih teratur” same ngan situasi Asiah sekarang yg sedang mengatur barang2 rumah supaya teratur & sedap mate memandang
Jom tengok ape yang Asiah kemas...(",)



Pasni byk lagi ruang yang Asiah nak kasi clear...jom kite menceriakan rumah kita ye uols


Rumahku Syurgaku...(",)



20 November 2013

:: Hijabku Gayaku | Aira ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ

Hai anti & ankel...sweet tak saye?...;)


15 November 2013

:: Hari Terakhir FBI ke udara di Hot FM AM Krew ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ

Untuk pengetahuan korang Asiah adalah pendengar tegar Radio HOT FM.
Kat dalam kete dengar radio HOT FM, kat ofis pun sama. Setiap pagi kalau tak dengar PANGGILAN HANGIT dalam slot AM KREW kat radio ni cam tak sah. 
Mst nk kn dengar, haha…
Panggilan hangit yg FBI (Faizal bin Ismail) handle lah yang Asiah paling suke. Sebab selamber jerk dia. So, hari ni adalah hari terakhir FBI bersama Radio HOT FM….sedih sangat…pasni xdapat la dah dengar suara dia setiap pagi...huhu
Asiah nak abadikan video ni sebagai kenangan…L
semoga FBI berjaya dalam segala perkara yang dia lakukan...(",)


video dr YouTube

13 November 2013

::Wordless Wednesday | Aira Geram Tengok Kucing ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ


12 November 2013

:: Friso Gold Stage 3 ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols…J

Awal bulan lepas Asiah ade mohon sampel percuma susu FRISO GOLD stage 3. Alhamdulillah hujung bulan lepas Asiah terima 2 kotak susu Friso Gold yang Asiah mohon tu. Setiap kotak ade 4 sachet...Aira suka susu Friso Gold ni. Aira buang air besar pun ok minum susu ni. Rasenya Asiah nak tukar susu la. Nak bagi Aira minum susu 
Friso Gold plak coz sejak dua menjak ni dia asyik sembelit jerk. 
Actually, Asiah terpesona & terharu ngan lagu tema iklan susu ni tau uols. 
Tu Asiah mohon free sample tu...hik2
Kakak pun suka lagu ni.
Tengok iklan tu terbayangkan momen2 terindah membesarkan kakak & Aira. Perubahan tumbesaran anak2 dari dalam kandungan ibu hingga sebesar sekarang
Especially kakak la. Sebab Kakak kan anak sulung 
Sweet moment tu lebih banyak sikit. Sentimental value tu lebih sikit, bagi Asiah la...J

Iklan Susu Friso Gold...sukee

kombinasi warna biru + oren...(",)

Note : Kalau korang nk sampel percuma cam Asiah dapat ni, korang boleh la mohon   
            kat SINI yea. Selagi stok masih ada...(",)   

11 November 2013

:: Aira Dah Pandai Makan Sendiri ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ

Tengok tu uols, Aira dah pandai makan nasi sdr. Kalau kat umah tu, tak nak dah Asiah suapkan dia. Minum@makan mesti nak buat sendiri. Tau2 sajelah dia kecik lagi kan. Banyak yg kat lantai daripada yg masuk mulut dia. Asiah biarkan jerk. Aira tengah belajarkan uols...baru 1tahun  4bulan. Alhamdulillah kalau dia betul2 lapar mst sikit jerk nasi yang tumpah...air pun camtu jugak...(",)

Aira tengok jerk ibu amik gambar dia...(",)

7 November 2013

:: VCO ANTIOXCIDANTS |Treenea Softgel ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uolsJ


Treenea adalah minyak kelapa dara uols. Asiah baru je start makan Treenea Softgel ni awal bulan lepas. Ade jugak dalam bentuk liquid uols. Asiah cuba yg softgel punye. Senang nak makan. Alhamdulillah masalah tumit kaki Asiah yang pecah tu semakin berkurangan & masalah sembelit pun xde lagi. 
Cuma masalah keguguran rambut je belum ok....
baru habis sebotol je pun kan...(",)
Sebotol RM45(skali ngan harga postage)
Meh sini Asiah cite sikit pasal Treenea ni ye uols
Minyak Kelapa Dara (VCO) yang diperolehi dari Treenea mempunyai banyak khasiat dan manfaat kesihatan kepada tubuh badan manusia kerana ia mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dibandingkan dengan minyak kelapa dara lain. Ia dihasilkan dari proses yang tidak menggunakan haba dan formulanya yang telah dikaji secara teliti dan terperinci menggunakan 100% pati kelapa dara organik yang bebas dari kolesterol.[LINK]

FUNGSI, KHASIAT DAN KEBAIKAN VCO ANTIOXIDANTS:

• Membantu kelancaran system pencernaan
• Meningkatkan sistem dan daya tahan tubuh
• Menbantu mengurangkan berat badan
• Mengurangkan kadar kolesterol dan darah tinggi serta risiko penyakit jantung
• Membekalkan nutrien penting dalam membantu pertumbuhan rambut yang sihat
• Membantu merawat pelbagai masalah kulit
• Menyokong fungsi tiroid
• Menghalus dan menyeragamkan struktur kulit

(SUMBER)

Note : Kalau korang nak cube Treenea ni boleh la beli kat SINI @ emel je kat 
            aswanida_84@yahoo.com                               

4 November 2013

:: Spekmate Turun Temurun ::

Assalamualaikum & Salam sejahtera uols…J

Cantik tak saya?...
1st time Aira pakai spekmate ni uols. Itupun spekmate turun temurun…haha
Spekmata kakaknya. Asiah beli time kakak umo 3 tahun kalau xsilap Asiah la. 2 tahun yang lalu uols, tapi masih elok sampai sekarang. 
Sweet jerk Asiah tgok Aira pakai spekmate ni. Kene ngan muke dia yg bolat anak jawaJ
(puji anak sendiri)
Aira
Kakak

3 November 2013

:: Anniversary yg ke-6 ::

Salam uols...(",)

Hari ni genaplah usia perkahwinan kami 6thn. Semoga rumah tangga kami dirahmati & diberkati Allah sentiase...semoga sayang sentiasa menjadi penyejuk dimata & penawar di hati abang...semoga kita sama2 mendidik anak2 supaya berjaya di dunia dan di akhirat ye bang dan semoga jodoh kita berpanjangan hingga ke syurga ....amin(",)

If i had a flower
for every time you made me
smile & lough
I'd have garden to walk in forever


note : gambar berdua xde Asiah tempek jerk pic. ni...(",)

1 November 2013

:: Baba yang Penyayang ::

Assalamualikum & Salam sejahtera uols...(",)

Alhamdulillah, Allah kurniakan Asiah seorang suami yang baik & penyayang. Bersyukur sangat2  uols…J
Suami korang pun sama kan…Anak2 lebih rapat ngan babanya daripada Asiah. Asiah ni garang ckit & xsesabar babanya melayan karenah anak…J


Kakak nk menyorok la konon...;)