30 Jun 2014

:: Salam Ramadhan | 2014 ::

                                                                              Salam uols…J




Asiah baru berkesempatan nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang penuh rahmat & keampunan untuk kalian semua. Semoga :-
  • azam bulan Ramadhan kali ini terlaksana
  • diberi kesihatan yang berpanjangan untuk mengerjakan amal ibadat
  •  puasa kita kali ni lebih baik dari sebelumnya 
  •  segala amal ibadat kita diterima olehNYA, aminJ


27 Jun 2014

:: Mutiara Kata # 8 ::



25 Jun 2014

:: WW | Melukis La Plak ::

Salam uols…J

Tapak tangan Fiqa...130514

Ntahlah sejak akhir2 ni Asiah rajin buat mende yang 10 tahun dulu Asiah tak pernah buat pun. Just tengok dari jauh & mengkagumi jerk. Tapi sekarang Asiah cube buat dengan cara Asiah sendiri. Inilah hasilnya…(“,)

23 Jun 2014

:: Cekodok@jeput Pisang Berangan Kegemaran Suami & Anak-anak ::

Salam uols…J

Sejak Mak Cik cleaner kat ofis Asiah ni jual pisang, Asiah kerap beli pisang dengan dia & buat cekodok pisang . Sampai Cik Abe Asiah yang tak bape suke dengan cekodok pisang pun dah jatuh cinta dengan cekodok pisang, ahaksJ
 Kalau tak, dia just makan setakat seketul dua jerk. Dia lebih suka makan
 cekodok cicah sambal sardin@sambal tumis jerk.
Anak2 Asiah memang hantu pisang. Kadang tu kalau mood xde lagi nak masak cekodok pisang tapi pisangnye dah ranum sangat dah, asiah kopek dulu pisang tu & letak dalam tuppaware & simpan kat dalam peti ais. Kalau kakak nampak mst dia bising menanya mana cekodok pisang ibu kata nak masak cekodok pisang…hehe, 
tak sabar nak makan cekodok pisang air tangan ibu dia kan kakak ni, nampak tak??betapa hantunye dia ngan pisang?hehe

Senang je masak cekodok pisang ni uols. Asiah selalu masak cekodok ni guna pisang berangan. Cekodoknya rase lemak2 manis gitu & kalernya tak hitam. Kalau tanya resepinya, Asiah main agak2 je semua. Tapi 1st thing, pisang tu lenyek ngan gula dulu. Jangan letak gula banyak sangat just nice jerk. Bila pisang tu dah hancur masukkan tepung, ibu penaik & garam sikit. Agak2 tak cair & xpekat ok la tu. Jangan cair sangat nnt cekodok tu serap minyak jerk. Jadilah cekodok minyak plak, bukan cekodok pisang…haha

Time goreng cekodok tu guna api sederhana jerk tau sebab cekodok pisang ni mudah rentung sikit berbanding dengan cekodok biasa.  Bagi Asiah la. Pastikan korang alas cekodok tu ngan tisu towel  coz biase la cekodok pisang ni oily sikit. 
Ok la dah masak & boleh makan daaaa.
Kalau korang  free nnt bleh la cuba masak cekodok pisang ni ye utk org tersayang . 
Selamat mencube…byeJ

Cekodok yang tak bualat, Asiah cedok guna sudu bukan guna tangan. 
Tak pandai buat bulat2 guna tangan tu. Yang penting sodapppp...(",)

21 Jun 2014

:: Sengkuang Calit Old Time ::


Salam uols…J

Korang pernah makan SENGKUANG CALIT tak? Asiah ni Kak Azni yang ajar Asiah makan sengkuan calit ni. Rasenye kat Kelantan xde orang jual sengkuang calit ni. Tapi tak tahu la kan. Asiah tinggal kat kampung. 
Kot2 kat Bandar ade ye dok…hehe
Lama dah Asiah tak makan sengkuang calit ni uols pas Kak Azni pindah, ternampak plak gerai sengkuang calit OLD TIME  kat Pasar Tani Jengka,  ape lagi terus la rembat 2 keping. RM2 kalau tak silap Asiah harganya untuk 1 keping. Tapi puas hati coz sengkuangnye tebal & meriah dengan sos & kacang uols. Rasenya cam kuah rojak buah tu tapi lagi sedap sos sengkuang calit ni, hehe. Kalau nak rase bleh la cari kiosk sengkuang calit OLD TIME ni yang berdekatan dengan korang @ 
kalau korang nak tahu leboh lanjut kat mane ade gerai sengkuang calit ni, 
korang bleh la terjah ke FB SENGKUANG CALIT OLD TIME ni  ye, 
semoga membantu korang yang dok mengidam nak makanan makanan yg evergreen ni kan, bye...(",)



20 Jun 2014

:: Mutiara Kata # 7 ::



19 Jun 2014

:: Dapat CPUV | uMobile Prepaid Free Meal & Bulgogi Brothers Korean BBQ Restaurant Malaysia ::


Salam uols…J

Alhamdulillah blog Asiah dapat BE lagi dari Nuffnang. Kali ni dapat iklan 
UMOBILE PREPAID FREE MEAL & BULGOGI BROTHER BBQ RESTAURANT MALAYSIA. Bersyukur sangat uols coz BE yang sebelum ni pun masih on going lagi wlpun jumlahnye tak banyak tapi Alhamdulillah sangat2 di atas kepercayaan Nuffnang kat blog Asiah & kasi iklan yang best2. Korang lah yang buat blog Asiah ni dapat BE. Thanks korang, love u much more tau, ahaksJ
Pasal iklan Bulgogi Brothers tu 1ST time Asiah tahu tentang restaurant ni & cam best jer makanan kat situ. Korean food uols, bleh la kite cube pasni. 
Yang penting pastikan restoran ni HALAL kan uolsJ


18 Jun 2014

:: WW | Tissue Box Yang Sangat Comel ::


Salam …J

Koleksi Tuppaware terbaru yang Asiah beli...alhamdulillah...
sangat comel & praktikal. 
Cik Abe suke sangat cz tiada lagi masalah kotak tisu "penyek"...(",)

15 Jun 2014

:: Giler Sate ::


Salam …J

Sate Kajang Haji Samuri

Sekarang ni Asiah dok mabuk makan sate uols. Kalo balik umah mak mesti singgah kat Restoran Jejantas Sg. Buloh tu beli Sate Kajang Hj. Sanuri. Kalo pegi Kuantan, singgah beli sate kat Terminal Satay Zul plak. Dua2 jenis sate Asiah suke. Tapi sate daging lagi best, hehe...Kalo korang ade jalan2 kat Kuantan jangan lupa singgah makan kat 
Terminal Satay Zul ye…memang terbaikkk…satenya besar2 & kuahnye pon sodapp...lebih kurang cam sate Kajang gak tapi tekak Asiah lagi sedap sate Zul tu...huhu. Len kali plak Asiah tempek gambar sate Zul tu yea...bawak2 bersabar, teheee(",)

13 Jun 2014

:: 4 Iklan CPUV Sedang Menari2 ::


Salam uols…J


Alhamdulillah uols, Asiah dapat 4 CPUV skali gus uols. Excited sangat sebab tak pernah dapat banyak camni. Rezeki besday kot…hehe. Thanks Nuffnang percayakan blog Asiah yang xseberapa ni. Korang pun mesti dapat banyak cam Asiah kan. Harap lama la on going kat situ ye. Kalau sudi klik2 la tabung Nuffnang Asiah tu ye uols…teheeJ


note : Thanks korang sudi singgah blog Asiah ni...klo tak, tak merasa la Asiah dapat CPUV   ni...(",)

:: Mutiara Kata # 6 ::






12 Jun 2014

:: Wordless Wednesday | Kek Harijadi 2014 ::


Salam,…J


Thanks Abang belikan kek yang sedap ni, tahun depan bleh beli lagiJ

11 Jun 2014

::Hepi Besday To Me | 11.06.14 ::


Salam uols...(",)


Alhamdulillah hari ni genaplah umo Asiah 30tahun uols. 3 series dah…umo makin berkurang dah…huhu. Alhamdulillah di usia ini Asiah sudah bersuami, dikurnia cahaya mata & banyak wishlist Asiah dah tercapai. Bersyukur sangat di atas kurniaan Allah kepada Asiah, terlalu banyak tak terkira banyaknye...alhamdulillah.
Untuk korang plak Thanks ye sudi wish besday Asiah kat Fb & wassap. Moga doa kalian semua dimakbulkan Allah…amin.
Thanks Ma bawa oghe 9bln, melahirkan, membesarkan & mendidik oghe dengan penuh kasih sayang…thanks Ayah bekerja keras mencari rezeki untuk membesarkan oghe…thanks Abang sudi jadi part of my life…terima sayang seadanya.
Teman bergaduh, teman bergosip, teman sebantal & segala2nya…(",)


5 Jun 2014

:: Makaroni Carbonara Prego ::


Salam uols…J

Alhamdulillah Isnin lepas tercapai jugak Asiah nak masak makaroni carbonara uols. Kebetulan semalam Asiah puasa. Wat juadah berbuka la kononnye. Anak2 tak sabar nak makan coz Asiah masak lambat, pas solat maghrib baru masak. Carbonara kan best makan panas2. Kalo dah sejuk xbest kan. Asiah beli sos cendawan prego readymade tu jerk, 1st time katakan. Kalo yang kat pizza hut tu Cik Abe kureng nak layan sangat. Tak best katenya. Tu Asiah nak try buat sendiri plak. Tapi malam tadi makan banyak la plak dia. Maybe lapo kot @ saje nak suh wife dia masak baru nak makan…hehe
Kakak lagi la dok cakap sedap, sedap…nanti ibu buat lagi yea…Aira pun same. Licin sepinggan. Kakak xpanggil makaroni carbonara. Dia panggil makaroni susu…ape2 lah kakak asalkan kamu suke. Seronok tengok anak2 & suami makan…nanti bleh buat lagi. Korang pun bleh cube buat gak, senang je uols. Campak2 jerk...hehe


Kuah xbape banyak...huhu

Bahan-bahan untuk buat makaroni carbonara...(",)


Note : post schedule

4 Jun 2014

:: Cendawan Enoki Yang Maveles ::

Salam uols…J

Asiah dah jatuh cinta ngan Enoki ni uols. Klau korang pernah makan Steamboat kat Restorants Johny mesti tahu apakah ENOKI?hehe…soalan cepu perak…ahaks
Cendawan Enoki la uols. Cendawan kecik cam taugeh gitu. Sedap uols. Rase kenyal2 cam cendawan biase tu. Asiah dapat habiskan 3 bekas kat Johny haritu. Hubby pun tak sempat nk rase . Semua Asiah belasah…hehe
Orang tengah mabuk katakan…J
Kebetulan hari tu time beli barang dapur kat TF Temerloh, Asiah ternampak Enoki ni. Apelagi terus rembat 3 bungkus. Asiah wat sayur campur jerk. Bila Aira tengok, sibuk cakap “nak mee, nak mee” coz Enoki tu bile dah masak dia nampak cam mihun…J



Gambar sayur yg dah masak xsempat nak amik...huhu

2 Jun 2014

:: Snowalk | I-CITY, Shah Alam ::

Salam uols…J

27.4.2014 lepas Asiah pegi ke JAKEL Shah Alam beli kain pasang untuk buat baju raya. Pastu singgah la plak kat I-CITY kejap. Bukan kejap tapi lama….hehe. Ingatkan nak ronda2 jerk wat jalan aira & Fiqa. Tup2 baba dia ajak masuk SNOWALK…Asiah tak bape nak masuk tapi layankan je lah jugak cz kat dalam tu kan sejuk takut Aira tak tahan jerk….memang betul tak tahan, menggigil dia walaupun dah pakai jaket & stoking semua...nasib la pujuk2 ok. Tapi nak berdukung jela, tak nak berjalan dah...Fiqa la yang paling seronok, macam2 menan dia main...suke Asiah tengok Fiqa excited ngan salji. Penangan cite FROZEN...
alhamdulillah tercapai gak niat Cik Abe nak bawak anak2 main salji...(",)