30 Januari 2014

:: Sofia The First | Episod Tikar Terbang ::

Salam uols…J

Petang kelmarin Asiah layan cite kartun Sofia The First ni ngan Aira kat Disney Channel (613). Layankan Aira yang mengamuk nak ikut baba & kakak turun main bola. So, sempat la Asiah amik gambar kartun ni uols. Gigih tu ibu dia…J. Episod kali ni pasal tikar terbang. Lupa dah tajuk Englishnya…disebabkan anak Asiah dua2 gegirl, kartun camni jela diaorang layan. Kakak tak bape nak layan dah Sofia The First skang ni, dia layan kartun 
Adventure Time & Oggy tu…J
So, layan je la uols sedikit video cite Sofia yang Asiah upload ni yea. Sekerat jerk sempat, pastu Aira dah meragam nak tido…J



video

video

video




















29 Januari 2014

:: Wordless Wednesday | Sejuknye Mandi ::

                                                                        Salam…J

Kalau korang nak tahu, anak dara kecik Asiah ni suka main air...pagi2 dah nak main air...
Muka tak puas hati, kene benti main air...huhu(",)


27 Januari 2014

:: Aira Dah Pandai Naik Tangga ::


                                                                   Salam…J

07.02.2014 ni genaplah umur Aira 1 tahun 7 bulan. Buat masa sekarang ni Aira tengah mabuk naik tangga. Pantang sampai tangga jerk nak naik sendiri. Tak mo orang pegang tangan dia dah…kadang tu Asiah bagi separuh tangga jerk dia naik sendiri. Pastu Asiah dukung jerk dia. Kalo tak berjanggut la tunggu dia nak sampai umah. Nasib umah tingkat satu jerk…J
Tengok tu cam berani sangat je nak naik tangga sendiri...(",)

23 Januari 2014

:: Mekar si Bunga Lalang ::


Salam...(",)

teringin sekali berada di sana
di tepi pinggiran sungai
memetik bunga lalang
menyelak batu
adakah udang di situ
begitu jauh aku meninggalkan semua itu
begitu jauh beza hidupku kini
rindu masa lalu
rindu kenangan lalu
rindu menghirup udara pagi di dalam kebun
rindu saat kaki digigit pacat
rindu saat memanjat bukit bersama ayah…
rindunya saat dimana aku membesar
rindu akan bunga lalang yang ku petik selalu


17 Januari 2014

:: Suka Pakai Baju Kain Cotton ::

                                                                         Salam…J

Bulan lepas Asiah borong kain cotton ngan member(5pasang jerk). Selalunye Asiah beli kain cotton kat kedai kain Kamdar je. Kadang tu tak kisah pun katne, asalkan kain elok & cantik. Sejak kenal ngan JAKEL Shah Alam ni, Asiah jadi lagi hantu cotton uols. Nasib kirim kat member jerk . Kalau Asiah sendiri yang pegi sane mang kopak lah Cik Abe…J
 Asiah suka pakai baju kain cotton ni. Feeling cam wanita melayu terakhir gitu...ahaks
Nak2 yang warna pastel tu…J

Cotton Satin
Japanese Cotton

note : semua blum g jahit lagi...huhu








15 Januari 2014

:: Aira Dah Mula Minum Susu Friso Gold ::

Salam uols...;)

Sebelum ni Asiah ade cerita pasal susu FRISO GOLD & ada kata nak tukar susu Aira kan.
So start bulan Disember Aira officially minum susu Friso Gold dah uols...xde dah lagi masalah buang air besar dia tu...hihi
Tapikan uols,  Aira tak bapa nak minum susu dah skang ni. Umonye baru  1 tahun 5 bulan. Kalau kat umah tu dalam 2 btol jerk. Skali minum 3/4 oz (siang). Malam plak Asiah bagi DF jerk. Maybe dia dah makan macam2 kan uols...anak korang plak camne kuat menyusu tak?


The early years are the most fundamental in preparing your child for the world ahead. Friso Gold 3 is formulated to meet the nutritional demands of your growing child. Our improved formula with Frisoshield provides your child with Vitamins B6 and C, Selenium, GOS, Zinc and DHA. Together, they support your child’s overall natural body resistance so you can experience and discover the world together. It also contains no added sucrose.





13 Januari 2014

:: Scrapbook Untuk Faiqah In Progress ::

                                                                 Salam uolsJ

Ini plak layout scrapbook untuk Fiqa
Asiah buat layout scrapbook ni menggunakan patern paper yang Asiah beli kat Papier Love hari tu.
Asiah ade ceria pasal Asiah beli barang2 untuk buat scrapbook kat 
Papier Love, kat SINI
Kalau guna patern paper ni dia keras sikit. Senang nak belek2. Lagipun kertas tu memang untuk buat scrapbook pun.Disebabkan kertas tu harganya xberapa nak murah.  So, Asiah terpaksa lah campur ngan kertas keras biase jugak. Yang penting Free Acid uols…itu yang penting
Ibu arap kakak suka la nanti ngan hasil kerja tangan dari ibu nie ye sayang.
ibu buat special untuk kakak tau, dengan penuh kasih sayang...J























10 Januari 2014

:: Aira & 'Aci' ::

                                                                      Salam uols…J

Aci? Bukan aci2 buka pintu yea uols. Aci bagi Aira adalah kain lampin yang dia wat pintal2 time nak tido. Aira wat gosok2 kat telinga la, kat hidung lah, gigit2 lah. Inilah peel Aira time nak tido.Kalau bagi kain lain memang dia tak nak. Hanya kain lampin sahaja. Nak tido jerk mesti ada kain lampin. Kain lampin tu Asiah letak kat dalam laci. Kalau Aira nk kain lampin tu dia bising sebut ‘aci-aci’…tu lekat aci tu…J




8 Januari 2014

:: Biskut Tausa ::

Salam uols...(",)

Asiah dok giler makan biskut ni skang uols…biskut tausa!
Korang pernah makan tak?kalau makan time panas2 lagi best uols. Asiah baru sekali dapat makan biskut tausa ni time panas2.Mase kat Melaka hari tu. Kalau bakeri kat Jengka ni xde jual biskut ni. Asiah beli biskut ni kat Koop tempat Asiah keje & kat Pasaraya U-Mart pun ade. Biskut ni intinya kacang hijau…ntah tak tau nk cakap camne. Korang cubelah sendiri ye…RM3 sebungkus.Kat dalam tu ade 5 ketul biskut…J





6 Januari 2014

:: Seindah Awan Biru ::

Salam uols...:)

“Ibu, cantiknya awan tu bu”
“Kakak tolong amik gambar awan tu untuk ibu yea..”
Inilah hasilnya…cantik sangat awan ni

Pemandangan di suatu pagi semasa Asiah dalam perjalanan nak pegi kerja. Hasil tangkapan dari Kakak. Pandai kakak amik gambar…J



5 Januari 2014

:: Domino's Pizza Dah Ada kat Temerloh ::

Salam...:)

Suke sangat uols Domino's Pizza (DP) dah ade kat Temerloh. Actually Asiah pun xtahu DP dah buka kat Temerloh. Kebetulan Ahad minggu lepas Cik Abe ajak beli ubat MIL kat Temerloh. Apelagi singgah la jap beli pizza. Mak ai ramainye orang, baru buka kan. Kalau kat Rawang tu bleh kire ngan jari jerk orangnye. Asiah just beli Pizza Classifield Chicken(Crunchy Thin Crust), Crazy Chicken Crunchies Original & Roasted Chicken Drummet ngan Air jerk..:)


No. 1,Ground Floor
Jalan Chengal Indah 1/1
Taman Chengal Indah
28000 Temerloh Pahang






4 Januari 2014

:: Ayam Grill BBQ ::

Salam...:)

Korang masak ape hari ni?kalau belum masak & xde idea nak masak ape. Bleh la cube resepi ayam bakar yang Asiah wat ni. Insyallah sedap hingga menjilat jari...:)
Asiah amik resepi kat SINI
Senang je uols, jom kite tgok bahan2 ye kot2 semua dh ade kat dapur korang. 
Lagi senang kan...:)

Bahan :
 1 ekor Ayamg(ptg halus/potong mcm biasa)
1 botol kecil  Sos tomato 
Jus lemon(asiah guna limau nipis je)
Minyak zaitun(asiah guna myk msk naturel)
serbuk cili
madu
1 sd kcil lada hitam
3 ulas bwang putih(tumbuk halus)
Halia(tumbuk halus)
4 kiub Stok ayam maggi
Sedikit air bikarbonat soda
* bahan2 ni ikut brapa byk ayam yg korang nk perap yea...:)

cara :
Campur je semua bahan2 di atas & perapkan ayam paling kejap 2jam.Lagi lama lagi sedap.
Asiah perap pagi & tghari bakar
Asiah guna pemanggang ajaib je uols, lagi senang nk bakar ayam ni.

Inilah dia menu yang Asiah masak kalau rase nak makan ayam bakar. 
Cik Abe suke & anak2 pun sukeeee...Asiah makan ngan coselow & tomato@terpulang ngan korang nk makan ngan ape. Nak makan ngan nasi pun sedap....;)




2 Januari 2014

:: Tin Can Craft | Projek Tin ::

                                                                           Salam…J

Inilah dia projek Asiah sepanjang 2014 ni. InsyallahJ
Banyak dah tin Asiah simpan uols…tak sabar nak buat. Tapi material lain belum ade lagi. Semalam pegi MR.DIY nak cari clothes sticker yg saiz ½ A4 tu tapi xde…kecewa btul.Huhu
Nak kene cari inisiatif lain untuk cover tin tu. Nak guna cat ape ye nak cat tin tu kasi kemas sikit?korang pernah guna  CHALK PAINT tak?...katne ade jual cat tu yea?nak kasi cun sikit kat dalam tin tu, huhu...tak sabar, alon2 kata mak...:)


1 Januari 2014

:: Selamat Tahun Baru | 2014 ::

                                                                   Salam uols...;)

1st day tahun 2014...moga tahun ini memberi seribu kemanisan buat kita semua...amin