23 Disember 2014

:: Khasiat Buah Delima Untuk Ibu Mengandung ::

Salam & Hye uols…J


Hari ni Asiah nak kongsi tentang khasiat buah delima ni ngan korang.

Rasanya ramai yang sudah mengetahui tentang khasiat yang banyak terdapat dalam buah delima terutama untuk wanita mengandung. Amalkan makan buah delima ketika andamengandung, kerana khasiatnya yang bagus untuk ibu dan bayi seperti:
*Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
*Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
*Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
*Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
*Mencegah rasa mual
Bahkan ia turut dinyatakan dalam agama Islam seperti mana Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi).
Kajian di seluruh dunia oleh para pengkaji menemui manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.
Ini dapat mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah. Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi tumbesaran bayi yang sihat.
Asid folik adalah satu komponen yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan DNA. Wanita yang mempunyai paras asid folik yang lebih tinggi semasa awal kehamilan berkemungkinan mempunyai bayi yang sihat.

Rugilah plak ase tak beli jus delima fresh time pegi Cold Storage, KLCC hari tu...huhu
Sebotol RM13.90

4 ulasan:

nurfadilah suardi berkata...

Dilla suka makan buah delima ni. memang sedap dan banyak khasiatnya

Diana Rashid berkata...

saya pun masa menyusukan anak dulu kerap juga suami belikan buah delima..sampai jemu la..heheh

Lay Hoon berkata...

Bought one before..nice but quite costly.

Siti Asiah berkata...

NURFADILAH SUARDI : Sedapkan Lya, yang pastinya bl yang kulitnya merah tau baru isinya cantik...hihi

DIANA RASHID : Sampai jemu tu Diana, hehe

LAY HOON : Aah, tapi puas hatikan Lay Hoon...:)