9 Februari 2015

:: Projek Menu 4 Hari Ibu Bekerja ::


Salam & Hye uols…J

Sejak Asiah terbaca artikel pasal TIPS MEMASAK CEPAT UNTUK WANITA SUPER SIBUK Asiah terpanggil untuk memasak ikut tips yang Pn. Rajiah bagi. 
Sibuk la sangat Asiah ni kan...hihi
Sangat berguna uols tips ni bagi ibu yang bekerja & nak masak untuk anak2 setiap hariJ. Yang penting rajin…(",)
Asiah baru je cuba tips ni minggu lepas. Alhamdulillah berkesan. 
Minggu ni pun masih teruskan misi memasak ni hingga la Asiah bersalin…J
Korang pun boleh cuba gak. Asiah buat camni. Jumaat tu listkan menu & bahan yang nak masak seminggu pastu hari Sabtu pegi cari barang. Petang Ahad tu baru potong sayur, bawang semua & siap packing untuk setiap menu tu. Senang packing siap2 just pagi tinggal masukkan dalam kuali jerk. Pes cili kering pun buat jugak untuk senang masak mee, mihun, kuetiau. Kalau Asiah nak masak kari tu, malam2 dah tumiskan bahan2 kari & bagi ayam empuk dulu, just pagi tu tinggal nak masukkan santan jerk. 
Kalo nak masak tomyam pun Asiah wat malam2 gak. Just pagi tu tinggal nak masukkan sayur & bahan2 yg mudah layu jerk. Kalo menu yang lain tu semua Asiah masak pagi…bangun kul 5.30 @ 5.45 setiap pagi. Sebelum tidur @ balik kerja tu terus turunkan ikan/ayam & letak kat bahagian sayur bagi ikan/ayam tu xbeku.
Alhamdulillah setakat ni Asiah takde dah kelam kabut masak pagi2
…senyum jerk rase…lega sangatJ

 Menu Minggu pertama Februari (2-5.2.2015)

Menu Minggu Kedua Februari (9-12.02.12)


5 ulasan:

KhaiZa berkata...

Wah!!! Siap packing semuq bahan dalam 1 bekas ea.. Erm.. Gud.. Blh try nanti.. Ada jugak terbaca kat FB.. Tp x terfikir nak buat.. Hihihi..

LYAfrina berkata...

waa..terbaik la asiah..nmpknya lya nk kena buat camni gak..memudahkan kerja.. tgu masak aje

Siti Asiah berkata...

KHAIZA :Senang, cepat n jimat...hihi

LYAFRINA : Aah Lya, tinggal masak je. Save masa...;)

Zie Madini berkata...

Tips yg amat berguna :)

fiza lokman berkata...

rajinnyaaa, klo fiey hari kerja mmg tak msk. hihiii thumb up