7 Februari 2014

:: Ney-Uyan | Kegemaran Almarhum Ahmad Ammar ::

Salam uols...(",)

Sebelum Asiah baca KISAH AHMAD AMMAR .Asiah tak pernah pun tahu ape itu alat muzik NEY. Sebelum ni pun pernah terbaca tajuk novel yang bertajuk 
ADVENCER SI PENIUP NEY. Tapi tak pernah terlintas pun nak tahu pasal NEY ni. Rupenya bunyi NEY ni sangat mendayu & dan menusuk kalbu. 1st time Asiah dengar bunyi NEY ni masa tengok video TENTANG AMAR tu. Tu pun Asiah baru tahu , muzik tu adalah dari tiupan NEY. Setelah Ibu Amar ada post pasal muzik montaj dalam video tu adalah bunyi muzik dr tiupan NEY. Alat muzik Turki. So, Asiah nak simpan lagu tu kat blog ni untuk buat kenangan & tatapan hari esok. Asiah suka muziknya tu. Sangat menyentuh hati...huhu
Ini lirik lagu yang dijadikan montaj dalam video Ammar tu Asiah copy kat SINI



Seherde uyanir cumle kuslar / All birds wake up in the morning
Dil-u dillerince tesbihe baslar / start praying as their tongue
tevhid eder daglar taslar agaclar / mountains rocks and trees praise the God
uyan ey gozlerim gafletten uyan / wake up my eyes, wake up from ignorance
uyan ey uykusu cok gozlerim uyan / wake up my sleepy eyes

semavatin kapularin acarlar / they open the doors of the skyies
muminlere rahmet suyun acarlar / spread the rain of mercy to believers
seherde kalkana hulle bicerler / they dress up the ones (for the heaven) who wake                                                                  up in the morning
uyan ey gozlerim gafletten uyan / wake up my eyes, wake up from ignorance
uyan ey uykusu cok gozlerim uyan / wake up my sleepy eyes

bu dunya fanidir sakin aldanma / this world is finite, dont deceive yourself
magrur olup taht-u taca dayanma / dont be proud and lean on your crown and throne
yedi iklim benim deyu guvenme / dont trust that you own 7 seasons (as a Sultan)
uyan ey gozlerim gafletten uyan / wake up my eyes, wake up from ignorance
uyan ey uykusu cok gozlerim uyan / wake up my sleepy eyes

ben murat kulun sucunu affet / forgive this Murat your servant
sucumu bagislayip gunahim ref'et / forgive my foults and ignore my sins
Resulun sancagin dibinde hasret / resurrect me under the flag of the Prophet
uyan ey gozlerim gafletten uyan / wake up my eyes, wake up from ignorance
uyan ey uykusu cok gozlerim uyan / wake up my sleepy eyes

7 ulasan:

cik atie berkata...

atie pun tak pernah dengar.. nak dengar plak internet tak mengizinkan.. tunggu line ok, nanti nak dengar jugak la.. hihi...

Mimi Azirah berkata...

sy pun tak tau psl alat muzik nih...

msredcheesecake berkata...

semuga yg mendengar akan timbul rasa taubat dalam diri... betul mendayu, merintih kasih Allah...

LYAfrina berkata...

bertuah ibubapanya..

lya pon bru knl psl alat muzik ni bila knl ammar

Siti Asiah berkata...

CIK ATIE : Dengar Atie, mst tersentuh ngan alunan seruling NEY ni...:)

Siti Asiah berkata...

MIMI AZIRAH : ;)

MSREDCHEESECAKE : Insyaallah, same2 kite doakan...;)

Siti Asiah berkata...

LYAFRINA : Bertuah sangatkan Lya, same la kite...;)