6 Julai 2014

:: RESEPI | Makaroni Sardin ::

Salam uols…J

Sebenarnya resepi ni simple jerk. Ni pun Asiah buat coz ade makaroni lebih pas wat makaroni carbonara hari tu. Inilah resepi yang simple tu. Selamat mencuba ye...(",)

Bahan2 :


1 tin sardine cap ayam
8-10 ulas Bawang merah
1 ulas Bawang putih
½ bawang besar holland
10-12 biji Cili api
 Sebesar ibu jari Belacan
minyak untuk menumis
garam
gula
Makaroni
 * kurangkan cili kalo tak suka pedas

cara-cara :-

- sambal sardin
  1. Tumbuk cili bersama sedikit garam hingga lumat (hancur)
  2. Masukkan bawang putih
  3. Masukkan bawang merah
  4. Masukkan belacan
  5. Panaskan kuali & masukkan minyak
  6. Bila minyak dah panas masukkan bahan2 tumbuk tadi.
  7. Bila bahan tumbuk tadi dah garing masukkan sardin & kacau
  8. Masukkan air & kacau
  9. Belahkan isi ikan sardine untuk  rase lebih mesra
  10. Masukkan sedikit gula.
  11. Bila nampak kuah dah pekat @ dah masak, tutup api.
-Makaroni
  1. Masak air di dalam periuk
  2. Bila dah mendidih
  3. Masukkan macaroni & letakkan sedikit minyak
  4. Bila dah masak
  5. Angkat & toskan.
  6. Boleh dihidangkan bersama sambal sardine

1 ulasan:

Puan Jiha berkata...

wah makaroni....drooling