22 Mei 2012

:: Lompat Tikam ::

Salam uols...


Minggu lepas aku pergi pasar tani kat area umah aku ni
Terpandang plak kuih lompat tikam ni
Cam sedap jer
So aku beli la satu bungkus
Tapi tak sesedap yang mak aku masak
Dah lama sangat dah Ma tak masak lompat tikam ni
Last aku rasa, time aku sekolah rendah dulu
Selalunya time bulan Ramadhan Ma akan masak kuih ni...:)

Tapi sekarang ni, aku dah tak dapat nak merasa air tangan Ma lagi
Coz dia tak berapa sihat
Kalau nak makan makanan yg dia selalu masak time dulu2
Aku just tanya dia la camne nak masak
Tapi tak sama ngan Ma yang masak
Aku rindu masakan Ma...:)


Kalau Ma yang masak lompat tikam ni
Dia tak letak pulut merah tu, just santan pekat tu, gula melaka & kuih hijau tu je
Mang sedap...masak plak guna dapur kayu...mang wangi
Tapi tu sume...hanya tinggal kenangan

kredit : Google image

8 ulasan:

LYAfrina berkata...

wah..febret lya ni..
kalo ltk dlmpeti ais..mkn time2 sejuk pon sedap

Siti Asiah berkata...

LYAfrina : saya plak tak suke yg sejuk2...suke makan cam biase jerk...;)

Liza Razak berkata...

favourite saya ni..tp skrg susah nak jumpa

Reena berkata...

Apa kata mintak resepi dekat Ma, mesti hari-hari pun awak boleh buat :)

IntaNBerliaN berkata...

ooo sy pun sk lompat tikam... tp sk yg bwh tu, yg tu stail trg.. yg ats tu stail klantan.. :-)

Siti Asiah berkata...

Liza Razak :Cube cari kat pasar malam, mesti ade...:)

Reena : Tapi rase mesti tak same...

Intan Berlian : sedapkan...:)

Zie Madini berkata...

hehehe..tak pernah ler plak zie makan kuih lompat tikam ni. nama dia pun unik seyy :P

Siti Asiah berkata...

Zie Madini : dia cam desert Zie,rasa lemak & manis... makanan negeri Kelantan...;)